Végre kibékülnek a palesztin szervezetek

Hosszú évek után végre a megbékélés útjára lépett a Nyugati Parton (Ciszjordániában) tevékenykedő Fatah és a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista Hamász. A két rivális palesztin szervezet együttműködésével egy komoly akadály hárulhat el a független palesztin állam létrehozása elől, ugyanakkor kérdéses, hogy a megbékélési megállapodás értelmében létrehozandó egységkormányban milyen szerepet fog majd betölteni az USA, az EU és Izrael által egyaránt terrorista szervezetnek tekintett Hamász, amely nem hajlandó elismerni Izraelt, így pedig alááshatja a palesztin-izraeli békefolyamatot.

Mahmúd Abbász palesztin elnök – aki egyúttal a Fatah elnöke is -, és Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a héten írják majd alá a megbékélési megállapodást Kairóban. A palesztin egység létrehozását a legtöbben elengedhetetlennek tartják egy független palesztin állam létrehozásához, a nyugati hatalmak ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy egy esetleges palesztin egységkormánynak el kell fogadnia az Izraellel kötött korábbi megállapodásokat, le kell mondania az erőszakról, és el kell ismernie a zsidó államot.

Egyiptom már évek óta próbálta kibékíteni az egymással rivalizáló palesztin szervezeteket. Egyes elemzők szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik fő szövetségesének tekintett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hatalomból való távozását eredményező februári tömegmegmozdulások, és a Hamász egyik fő támogatójának tekintett Szíriában megfigyelhető tüntetések nagyban hozzájárultak a két oldal közeledéséhez.

Egyiptom egy biztonsági csoportot küld a Gázai övezetbe, így ezáltal is hozzájárul az egymással rivalizáló Fatah és Hamász palesztin szervezetek által elért megbékélési megállapodás rendelkezéseinek végrehajtásához – nyilatkozta egy egyiptomi biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek még április 28-án csütörtökön. A biztonsági erők átstruktúrálása és egyesítése a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben az egyik alapfeltétele az egyiptomi közbenjárással tető alá hozott megállapodás sikerének.

„Most, hogy végre aláírásra került a megbékélési megállapodás, egy egyiptomi biztonsági delegáció indul majd Gázába, hogy segítse a belbiztonsági helyzet rendezését” – fogalmazott a névtelenségét kérő biztonsági forrás. A megállapodás értelmében egy egységes biztonsági erőt kell létrehozni, melyet a palesztin törvényhozás fog majd ellenőrizni. Egy másik forrás szerint a biztonsági csoport az egyiptomi haderő specialistáiból fog állni, és az egyiptomi titkosszolgálat felügyelete alatt dolgozik majd.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet még 2007 nyarán vette ellenőrzése alá a Gázai övezetet, másfél évvel azután, hogy 2006 januárjában a palesztin parlamenti választásokon 76-ot szerzett meg a 132 mandátumból, míg a Fatah csak 43-at. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah befolyása így az Izrael által 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt nyugati parti (ciszjordániai) területekre korlátozódott.

A megbékélési paktum szerint létrehoznak majd egy átmeneti egységkormányt a jelenlegi megosztott ciszjordániai és gázai adminisztrációk felváltására, s egy éven belül megtartják a már régóta esedékes választásokat. Izrael utóbbitól azért is tart, nehogy Ciszjordánia is a Hamász ellenőrzése alá kerüljön.

Nemzetközi reakciók

Az Európai Unió a vitatott palesztin megbékélési megállapodás bejelentésére reagálva úgy fogalmazott, hogy még „tanulmányozni kell a részleteket”, ugyanakkor jelezte, szeretné, hogy a Fatah játsza a vezető szerepet az iszlamista Hamásszal szemben. „Mi mindig is szorgalmaztuk a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetése alatt történő kibékülést és a békekötést, mint a Nyugati Part és a Gázai övezet közötti megosztottság megszüntetésének útját, valamint következetesen hangsúlyoztuk a biztonság és stabilitás szükségességét a régióban” – nyilatkozta Michael Mann, Catherine Ashton uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szóvívője.

Oroszország üdvözölte az egymással rivalizáló palesztin szervezetek megállapodását – jelentette az Interfax hírügynökség egy külügyi szóvívőre hivatkozva, aki úgy fogalmazott, Oroszország reméli, hogy a megállapodás hozzájárul majd a régió biztonságának erősödéséhez.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken óvatosan üdvözölte a Fatah és a Hamász rivalizálásának véget vetni hivatott megállapodást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy annak nem szabad aláásnia a palesztin-izraeli békefolyamatot. „Az ENSZ-főtitkár üdvözöli a palesztinok megbékéléséhez hozzájáruló erőfeszítéseket, és Egyiptom közreműködését a kérdés megoldásában” – nyilatkozta Martin Nesirky ENSZ-szóvívő, hozzátéve, hogy Ban azt szeretné, hogy az Abbász vezette mérsékelt Fatah vezesse a létrehozandó palesztin egységkormányt.

Izrael elítélte a megállapodást, mondván, hogy Abbász nem lehet partner a béketárgyalásokon, ha kibékül az iszlamista Hamásszal, melynek alapító okirata a zsidó állam elpusztítására szólít fel. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki szombaton Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin megbékélési megállapodással kapcsolatban. Barak szerint a világ csak akkor támogathat egy palesztin egységkormányt, ha az elfogadja a közel-keleti „kvartett” feltételeit, azaz elismeri a zsidó államot, lemond az erőszak alkalmazásáról és elfogadja a korábban Izraellel kötött megállapodásokat. Avigdor Lieberman külügyminiszter egyenesen kijelentette, hogy Izrael nem fog tárgyalni az új palesztin kormánnyal. Az Egyesült Államok hasonlóképpen reagált, kijelentve, hogy a megalakuló kormánynak el kell ismernie Izraelt, és le kell mondania az erőszakról.

Selján Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »