Magyarországot dicséri az Európai Bizottság

Egyedül Magyarországnak van diplomáciai jelenléte Tripoliban az EU országai közül. Az Európai Bizottság az EurActivnak elmondta, hogy a helyszínen kialakult helyzet „nagyon nehéz”, és hogy az EU „tisztelettel adózik” a magyar elnökség előtt a Líbiában végzett munkáért.

Az április 30-i NATO légicsapás után, amelyben feltehetően Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája is meghalt, az ENSZ-személyzet is elhagyta a háború sújtotta országot. A NATO tagadta, hogy maga Kadhafi lett volna a célpont, ehelyett azzal érveltek, hogy katonai célpontok ellen intéztek támadást.

A légicsapást azonban Tripoliban erőszakos cselekmények követték, a feldühödött tömeg pedig megtámadta azokat a nyugat-európai nagykövetségeket, amelyeket már az előző hetekben, hónapokban bezártak. Az ENSZ ennek nyomán döntött úgy, hogy visszavonja személyzetét a líbiai fővárosból, hogy így kerüljék el a szervezet munkatársai elleni esetleges fizikai atrocitásokat.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője, Maja Kociancic arra a kérdésre, hogy így az Unió hogyan jut információkhoz a háborús térségből azt válaszolta, hogy az EU még mindig képes „sok különböző forrásból” széleskörűen tájékozódni a helyzetről.

Kociancic különösen kiemelte a magyar nagykövetség szerepét, amely elmondása szerint az egyetlen olyan uniós diplomáciai képviselet Tripoliban, amelyet még nem zártak be, ezért hivatalos tájékoztatással is tud szolgálni. Ezen kívül Románia konzulátusa tart még nyitva Líbiában az Unió tagállamai közül.

Magyarország, bár NATO-tagállam és jelenleg az Európai Unió soros elnökségi tisztét betöltő ország, mégsem vesz részt a Líbia feletti repüléstilalmi zóna kialakítására irányuló katonai akciókban. Kociancic arra a kérdésre, hogy így nem vállal-e túl nagy kockázatot Magyarország azzal, hogy NATO-tagállamként a térségben maradt, azt válaszolta, hogy az Unió tagállamai felelősek saját döntéseikért, felmérve a saját biztonságukat és a szükségleteiket. „A helyzet kétségkívül nagyon nehéz, és mi tisztelettel adózunk a magyar elnökség előtt a munkájukért” – mondta a szóvivő.

Kociancic elmondása szerint Brüsszel emellett hivatalos hírügynökségektől, civil szervezetektől és vállalkozásoktól, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tagjaitól és a líbiai diaszpórától szerzi értesüléseit. Úgy tűnik azonban, hogy hivatalosan még mindig fennállnak diplomáciai kapcsolatok Brüsszel és Tripoli között, Kociancic ugyanis azt mondta, az EU végrehajtó szerve több diplomáciai jegyzéket is kapott a líbiai hatóságoktól.

„A régióban lévő delegációinktól kapunk jelentéseket, és szoros kapcsolatot tartunk fenn a térség országaival, nemzetközi partnereinkkel és a nemzetközi szervezetekkel a kialakulóban lévő helyzet értékelésével kapcsolatban” – tette hozzá a szóvivő.

Ashton szóvivője azt is elmondta, hogy több EU-tagállam is azt fontolgatja, hogy „hamarosan” újranyitja diplomáciai képviseletét Tripoliban. Magyarország, mint egyetlen hivatalosan Líbiában maradt uniós tagállam mellett jelenleg Kínának, Oroszországnak (ügyvivői szinten), Ukrajnának, Belorussziának, Szerbiának, Kubának és Venezuelának, valamint több afrikai országnak, összesen mintegy 40 államnak van nyitva tartó nagykövetsége Tripoliban.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »