Bin Laden halála megtorló támadásokhoz vezethet

Az EU tagállamok üdvözölték a több tízezer ártatlan ember életét követelő támadásokért felelőssé tehető Osama Bin Laden halálát. Egyes vélemények szerint a terrorista vezér megölése rövid távon növeli a megtorló támadások kockázatát, ezért az országok véderejének különösen ébernek kell lennie a következő hetekben. Egyes országokban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket.

Bár az európai országok üdvözölték Barack Obama bejelentését Osama Bin Laden haláláról, a megtorló támadásoktól félve tegnap (május 2-án) sok országban szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be. Bár az EU vezetői dicsérték az Egyesült Államokat az al-Kaida vezér Bin Laden megöléséért, halálát szimbolikusnak tartják. Figyelmeztetnek, hogy a terrorista sejtek Európában elkülönült egységekként működnek, és vezérük halála megtorló támadások sorát indíthatja el.

Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora szerint ez egy fontos lépés volt a terrorizmus elleni hosszútávú küzdelemben, de rövidtávon a kockázatok növekedhetnek, mert megtorlásra lehet számítani. Elmondása szerint az Egyesült Államok és a NATO koalíciós erőinek folyamatos csapásai alatt az al-Kaida hanyatlásnak indult az elmúlt évtizedben Afganisztánban és Pakisztánban. „Mindazonáltal Osama Bin Laden szimbólum marad, ami harcra bátorítja az al-Kaida csoportjait Jemenben vagy Maghrebben.” Németországban is a múlt héten három feltételezett al-Kaida tagot tartóztattak le, a gyanú szerint egy nagyobb támadást terveztek.

De Kerchove kiemelte, hogy a rendőrség és más biztonsági erők résen vannak Európa szerte, és a szokásosnál is éberebben őrködnek. Guido Westerwelle német külügyminiszter Berlinben azt nyilatkozta, hogy ébernek kell maradni, mivel természetesen nem zárható ki a visszavágás lehetősége.

A brit miniszterelnök, David Cameron is hasonló nézeteket hangoztatott. Televíziós nyilatkozatban hívta fel rá a figyelmet, hogy az országoknak a héten különösen óvatosnak kell lenniük. A brit rendőrség teljes készenlétben van bármiféle terrorcselekmény jelére. Liam Fox, brit védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a hazai és a külföldön állomásozó brit csapatoknak is parancsba adta a magasszintű riadókészültség fenntartását, mivel lehetséges, hogy az al-Kaida vagy a szervezet szimpatizánsai részéről támadásra lehet számítani. A brit kormány figyelmeztette a külfödön tartózkodó állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak a nyilvános helyeken és kerüljék a tüntetéseket és a nagy tömegeket.

A követségek és a repülőterek is felkészültek. Az ANSA olasz hírügynökség szigorított biztonsági intézkedésekről számolt be a Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren és a milánói Duomo katedrálist is látható rendőri jelenléttel biztosítják. Magas beosztású olasz biztonsági vezetők tegnap válságértekezletet tartottak és a potenciális célpontok esetén a biztonság megerősítéséről döntöttek. Robert Maroni belügyminiszter elmondta a riportereknek, hogy az Interpol szerint Bin Laden megölésével nőtt a terrorveszély és ő osztja ezt a vélekedést.

A német és a brit kormány ennek ellenére nem tervezi, hogy a nemzetközi terrorizmustól való fenyegetettségi szintet megváltoztassa. Ez jelenleg a „súlyos” szinten áll, ami azt jelenti, hogy a terrortámadás nagyon valószínűnek tekinthető. Brüsszel arról számolt be, hogy az EU intézményeiben nem fogják szigorítani a biztonsági intézkedéseket. Pia Ahrenkilde Hansen, a Bizottság szóvivője szerint semmi jel nem mutat ilyen irányba: „Bármiféle terrorfenyegetettséggel szemben elszántan és éberen védekezünk. Nézetünk szerint Osama Bin Laden halála csökkentette a fenyegetettséget.”

Álláspontok

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és a Tanács állandó elnöke Herman Van Rompuy közös nyilatkozatot adott ki Osama Bin Laden haláláról:

„Osama Bin Laden förtelmes terrorista támadásokért tehető felelőssé, melyek több tízezer ártatlan ember életét követelték. A halála biztonságosabb hellyé teszi a világot, és bebizonyítja, hogy ilyen szörnyű bűntettek nem maradhatnak büntetés nélkül.

Ez egy nagy eredmény abban a küzdelemben, amit azért folytatunk, hogy megszabadítsuk a világot a terroristáktól. Az Európai Unió továbbra is vállt vállnak vetve küzd az Egyesült Államokkal, nemzetközi partnereivel, és barátaival a muszlim világból a globális szélsőségek által jelentett veszedelem leküzdésére, és azért, hogy a világ egy békésebb, biztonságosabb és virágzó hely legyen mindenki számára.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »