Nyílik a schengeni kapu

Támogatja az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága Bulgária és Románia csatlakozását a határok nélküli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez egy tegnap megszavazott jelentésben.

Az EP sajtóközleménye szerint az állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi szakbizottság (33 igen és 3 ellenszavazattal) egyetértett azzal az értékeléssel, hogy a két ország eleget tesz az ehhez szükséges feltételeknek. Az uniós parlament plénuma a tervek szerint a jövő hónapban szavaz a jelentésről. Magáról a csatlakozásról azonban a tagországok kormányait képviselő tanácsnak kell döntenie, mégpedig egyhangúlag, azaz valamennyi tagállam egyetértésére van szükség. A tanács várhatóan szintén júniusban foglalkozik a kérdéssel.

Románia 2011 januárjában, Bulgária pedig márciusban teljesítette az övezethez való csatlakozás feltételeit. Az EP egyik kiemelt feltétele, hogy értesítsék minden olyan intézkedésről, amelyet az érintett országok a bevándorlási nyomás esetleges növekedésének kezelésére tesznek, különösen Bulgária, Görögország és Törökország térségében.

Az EP olyan időszakban támogatta a schengeni övezet bővítését, amikor több uniós tagország a belső határellenőrzések részleges és átmeneti visszaállítását is megengedő reformokat kezdeményezett, hogy meg tudjon birkózni egy esetleges észak-afrikai menekülthullámmal.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »