Túl nagy háza árulta el bin Ladent

Megölték Oszama bin Ladent – jelentette be Barack Obama amerikai elnök vasárnap este. Az évek óta keresett tálib terroristavezért Pakisztánban, Abbottabad városában kapták el.

Oszama bin Ladent fejbe lőtték az amerikai akcióban, mondta a műveletet ismerő kongresszusi forrás a CNN-nek. Az akciót a hírek szerint egy kis létszámú kommandós alakulat hajtotta végre 40 perc alatt. A támadásra pakisztáni idő szerint a hétfő hajnali órákban került sor. Obama amerikai idő szerint vasárnap délután négy órakor tudta meg, hogy a támadás sikerrel járt. Egy pakisztáni forrás szerint az akcióban lezuhant egy helikopter, szerinte a földről lőhették le. Egy amerikai kormánytisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy technikai hiba miatt zuhant le a gép, amely megsemmisült, és nem volt áldozata az esetnek. Az akcióban bin Laden mellet három férfi és egy nő halt meg.


A New York Times értesülései szerint bin Laden egyik megbízható futára vezette rá az amerikai titkosszolgálatot a terrorista vezér rejtekhelyére tavaly augusztusban. A korábban már azonosított férfi egy olyan házba járt ki-be, mely annyira nagy és biztonságos volt, hogy a CIA emberei abból indultak ki, hogy ez nem a futár otthonaként szolgál, hanem egy fontosabb személyiség lakik benne. A ház lokalizációját követően az amerikai titkosszolgálat nyolc hónapig figyelte éjjel-nappal a házat, további információkat gyűjtve. Műholdas fényképek alapján a CIA már szeptemberben valószínűsítette, hogy bin Laden lakik a házban, amelyet négy méter magas fal vesz körül.

A szomszédoknak is feltűnt ugyanakkor, hogy Landcruiserek és más drága autók járnak ki-be a házba, noha az épület egy szokványos középosztálybeli városrészben van Abbottabadban. Az egy millió dollár értékűre becsült ingatlanban nem volt telefon és internet, a lakók pedig annyira óvatosak voltak, hogy a szemetüket inkább elégették. Amerikai szakértők úgy vélik, hogy a 2005-ben épült ház már eleve azzal a céllal létesült, hogy bin Ladennek búvóhelyül szolgáljon. „Az épület mintegy nyolcszor akkora, mint a környező házak” – mondta a CNN-nek egy magas rangú illetékes.

Obama és közeli nemzetbiztonsági tanácsadói először március 14-én ültek össze, hogy bin Laden likvidálásról tanácskozzanak. Ezt a megbeszélést további négy ülés követte, a legutóbbi múlt pénteken. Obamáék úgy döntöttek, hogy az akcióba nem avatják be Pakisztánt, mivel attól tartottak, hogy a talibánok szoros kapcsolatot ápoló pakisztáni titkosszolgálat (ISI) esetleg értesítené bin Ladent az ellene készülő akcióról. Pakisztán az utóbbi években folyamatosan tagadta, hogy bin Laden az országukban tartózkodna. Rehman Malik belügyminiszter 2009 szeptemberében például azt mondta amerikai tárgyalópartnereinek, hogy „fogalma sincs”, hogy hol van bin Laden, de hozzátette, hogy nem hiszi, hogy Pakisztánban lenne.

Az amerikai kormány egy illetékese azzal magyarázta a pakisztáni szuverenitás megsértését, hogy „törvényes és erkölcsi kötelességének érezte, hogy cselekedjen”.Az amerikai kormányzaton belül is csak néhány ember tudott a várható akcióról, mondta egy kormányzati tisztviselő. Az amerikai közéletet az utóbbi hetekben a költségvetés körül zajló vita kötötte le.

Hettyey András

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »