Mostantól börtön jár a feketemunkáért

Életbe lépett Romániában a sokat vitatott új munkatörvénykönyv. Mostantól szigorúbb büntetések járnak a munkaügyi kihágásokért.

A Munkaügyi Igazgatóság arra figyelmezteti a munkáltatókat, hogy május 2-tól akár 1-től 2 évig terjedő börtönbüntetéssel nézhetnek szembe, amennyiben több mint 5 munkást alkalmaznak hivatalos iratok nélkül. A feketén dolgozókat pedig 10 ezertől 20 ezer lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják – írja a Manna.ro.

Az új munkatörvény értelmében 1500-3000 lej büntetés jár azoknak a munkaadóknak, akik orvosi igazolás nélkül alkalmaznak valakit.

A munkahelyi próbaidő ezentúl legfennebb 3 hónap lehet. Amennyiben csökken egy cég munkaképessége, a vezetőség dönthet úgy, hogy 5-ről 4 napra csökkenti a munkanapok számát – és ezzel arányosan a béreket is.

Hosszabb lesz a felmondási idő is. 15 helyett 20 napot kell munkahelyén töltenie egy átlagalkalmazottnak a felmondás beadása után, vezető pozícióban levő alkalmazott esetén pedig ez az idő 35 napról 45 napra nő.

A munkatörvény ideiglenes (24-36 hónapos) munkahelyek létrehozását is lehetővé teszi.

A munkahelyen töltött idő nem haladhatja meg a heti 48 órát, beleértve a túlórákat is. A túlórákat a munkáltató köteles 60 napon belül honorálni.

Éjszakai munkáért ezentúl az alapfizetés 15 százaléka helyett 25 százalékos bérkiegészítés jár, amennyiben az alkalmazott legalább 3 órát dolgozik éjszaka.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »