Adomány a szolyvai magyar iskolának

Szolyva, ez a kárpátaljai magyarság számára oly sok fájdalmat idéző település ma már másként hívja fel magára a figyelmet. A maroknyi magyar megmaradási törekvése példaértékű.

A rendszerváltást követően Szolyván, ukrán környezetben elsőként hangozhatott magyarul Istennek igéje, majd úgy döntöttek, magyar iskolát is indítanak, ahol unokáik, gyermekeik őseik nyelvén tanulhatnak. Reményik Sándor szavait a szolyvai magyarok komolyan vették: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!” Ez a megmaradás záloga.

Szolyván 2002-ben indult a magyar nyelvű oktatás. Igaz, a magyar elemi osztályok befejezése után a gyerekek ukrán tannyelvű osztályban folytatják a tanulást, de heti 3 órában továbbra is tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Példaértékű a ragaszkodásuk a magyar iskolához: eddig 15 szülő jelezte, hogy a következő tanévben magyar tannyelvű első osztályba szeretné járatni a gyerekét.

Mivel idén a negyedik osztályban csak három tanuló „ballag”, az iskolának padokra volt szüksége a bővülő első osztály számára. Ebben segített a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség: a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa, a Beregszászi Magyar Konzulátus, illetve a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja közreműködésével az elmúlt héten megkaphatták a szükséges felszereléseket. A padokat és a könyvcsomagot Tóth István, beregszászi főkonzul, Nagy Béla, a diakónia vezetője és a KMPSZ szórványprogramjának felelőse, Punykó Mária adta át.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »