Több száz halálos áldozata lehet az amerikai tornádónak

Amerika déli államaiban már 200 felé jár a halálos áldozatok száma a térség felett a tegnapi nap során átvonuló pusztító viharrendszerek után. A hatóságok aggodalmai szerint a szám a nap folyamán még feljebb fog kúszni.

Tovább emelkedik a halálos áldozatok száma az Amerika déli államain tegnap éjjel keresztül söprő, bibliai méreteket öltő viharrendszer nyomában. A legsúlyosabb jelentések eddig Mississippi és Alabama államok térségéből érkeztek, csak az utóbbi esetében eddig 128 halálesetről lehet tudni a korahajnali 61-hez képest. Alabama kormányzója, Robert Bentley az ABC televízió Good Morning America c. műsorában úgy nyilatkozott, hogy a lesújtó számok a nap előrehaladtával csak tovább fognak emelkedni.

A heves széllel és tornádókkal kísért viharoknak eddig összesen 193 ember esett áldozatául, a Mississippi állambeli hatóságok eddig 32, Tennessee 14, Georgia 11, Virginia pedig 8 halálesetről adott hírt. A Nemzeti Metorológiai Hivatal (NWS) vihar előrejelzési részlege 24 óra leforgása alatt összesen 137 tornádóriasztást kapott a térségből, ezek közül 66-ot Alabamából és 38 Mississippiből. Az NWS Huntswille-i irodáját a tegnapi nap folyamán evakuálni kellett, a helyi szolgálatot órákon keresztül a szomszédos Jackson városbeli csapatnak kellett ellátnia- adta hírül az Associated Press.

Alabama állam egyik legsúlyosabban érintett térségben található, 83 ezer lakosú Tuscaloosa egyetemváros éjszakára teljesen elsötétült, a vihar a helyi rendőrőrs mellett a város más létfontosságú épületeit is elpusztította. A városban 15 ember vesztette életét, a helyi kórház jelenleg több mint 100 sebesültet ápol. Barack Obama elnök csütörtökön egyeztetett az alabamai kormányzóval és késedelem nélkül jóváhagyta a szövetségi segélyekhez való hozzáférést. A térségbe a nap folyamán a Nemzetőrség 1400 tagját vezénylik át.

Tatai Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »