Románia: nem időszerű az alkotmány módosítása

Bukásra van ítélve Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő szerint a román alkotmány felülvizsgálatának folyamata, mert a törvényhozásban nem létezik párbeszéd a hatalom és az ellenzék között. Déván tartott tegnapi sajtótájékoztatóján a szövetség Hunyad megyei elnöke úgy vélte, hogy a parlamenti pártok nagyon eltávolodtak egymástól, a kormánytöbbség is nagyon törékeny. Hozzátette: a jövő évi választások után megalakulandó parlamentnek lehet esélye sikerre vinni az alkotmánymódosítást.

Már most megfigyelhető, hogy téves úton indultak el a lehetséges módosításokról szóló diskurzusok, amelyek az egész folyamatot veszélyeztetik – figyelmeztetett Winkler Gyula, utalva arra, hogy felmerült a régiók átszervezése kapcsán, hogy ez tulajdonképpen a megyék felszámolását jelentené. Az ehhez hasonló ötletek a jelenlegi helyi kiskirályok ellenkezését váltják ki, akik majd mindent megtesznek, hogy erre ne kerülhessen sor. A régiók és a megyék a közigazgatás más-más szintjét jelentik, egy decentralizált államban mindkettőre szükség van – fogalmazott.

Winkler Gyula ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az RMDSZ egy alkotmánymódosítás során a parlamentáris köztársaság és a kétkamarás parlament mellett teszi le voksát, ez utóbbi összetételét egy arányos képviseletet eredményező, vegyes választási rendszer biztosítaná. Az egyéni szavazókörzetes választási rendszer kapcsán Winkler Gyula elmondta, hogy ez az elmúlt 21 év leggyengébb és legszétesettebb parlamentjét eredményezte.

„A parlament lobbiszervezetté vált, amelynek az a célja, hogy anyagi forrásokat szerezzen a polgármestereknek” – jelentette ki Winkler Gyula, aki ellenzi, hogy az alkotmánymódosításról szóló népszavazást összekapcsolják bármilyen más szavazással. Szerinte egy erről szóló döntés a népszavazás hitelét csorbítaná, holott ez egy nagyon fontos eszköze a demokráciának.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek