Terroristáknak adtak volna el fegyvereket Szlovákiában

Újabb részletekre derült fény a meghiúsult heroinfogás kapcsán, állítólag nemzetközi terroristaszervezeteket szolgált volna a kábítószerből befolyó pénz. IRA- és ETA-fegyverekkel volt összefüggésben a drogszállító kamion.

Fegyverkereskedelemmel is kapcsolatos volt a kábítószer előállítására alkalmas anyagot szállító kamion áruja, amelyet nagyszabású nemzetközi rendőrségi akció keretén belül tartottak megfigyelés alatt. A kábítószer eladásából befolyó pénz IRA- és ETA-terroristák felfegyverkezésére szolgált volna.

Jaroslav Spišiak országos rendőfőkapitány tájékoztatása szerint a nemzetközi hálózat székhelye Szlovéniában volt és elsődleges célja fegyverek beszerzése lett volna, amelyet Szlovákiában adtak volna el terroristáknak. A pénzt kábítószerügyletektől várták.

Mint ismeretes, egy cseh fuvarozócég kamionját Törökországban elkapták és rajta heroin előállítására alkalmas anyagot lefoglaltak. Az árut a szlovák rendőrség szemmel tartotta, ellenben török oldalról hiba csúszott a titkos nemzetközi akcióba. Az akció azonban folytatódott, és áprilisban a szlovák rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala Szlovákiában egy magyar és egy szlovák, Csehországban pedig egy cseh állampolgárt tartóztatott le.

Az nemzetközi akció keretében Magyarországon hét konténert koboztak el, amelyek kb. 6,5 tonna kábítószer készítésére alkalmas vegyszert, ún. prekurzort tartalmaztak. „Ebből az anyagból ópium hozzáadásával kb. 3 tonna heroin készíthető, amelynek az ára kb. 150 millió euró” – közölte akkor a Paraméterrel Jaroslav Spišiak, országos rendőrfőkapitány.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »