Újabb összecsapások Thaiföld és Kambodzsa határán

Pénteken újra harcok törtek ki a kambodzsai-thaiföldi határon fekvő Ta Moan és Ta Krabej Hindu templomoknál, ami az informálisan kötött, törékeny tűzszünet végét jelenti. Mindkét fél a magáénak vallja azt a területet, ahol az épületek elhelyezkednek. Phnompen szerint a fegyveres összetűzést a thaiföldiek kezdték, miután átlépték a határt, és rakétákkal, valamint kézifegyverekkel támadtak a kambodzsai katonákra. Thaiföld szerint katonái rutinőrjáraton voltak, mikor a kambodzsai erők tüzet nyitottak rájuk.

Mindkét fél parancsnokai azt nyilatkozták, hogy hétfő este is folytatódtak az összecsapások, tüzérségi lövegek és kézi lőfegyverek bevetésével. A harcokban eddig öt thaiföldi és hét kambodzsai katona vesztette életét, míg további 31, illetve 17 fő nem halálos sérüléseket szenvedett. Az incidens falvakat is érintett, tíz lakóház megsemmisült, 36 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A kambodzsai védelmi miniszter szerint a lövedékek megrongálták a templomokat is, de bővebb tájékoztatást nem adott az épületek állapotával kapcsolatban.

Legutóbb februárban került sor összecsapásokra a térségben, akkor a jelenlegi harcok helyszínétől 200 km-re fekvő Preah Vihear templomnál csaptak össze a thaiföldi és kambodzsai csapatok. A februári incidens, amely mindkét országban erős indulatokat váltott ki, tíz ember életét követelte. Az érintett templomot 1962-ben az ENSZ Nemzetközi Bírósága Kambodzsának ítélte, azonban a területért folytatott határvillongások azóta is folytatódnak.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünet megkötésére szólított fel a feleket, mondván, hogy csak komoly tárgyalásokkal, nem pedig katonai akciókkal lehet rendezni a vitát. Indonézia, aki közvetítő szerepet játszik a konfliktusban álló országok között, szintén próbálja békíteni a feleket. Amíg Kambodzsa és Thaiföld határán számos olyan pont van, ahol még nincsenek meghúzva a hivatalos országhatárok, tartós békére nem igazán lehet számítani.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »