Olajat és gázt keres Romániában a MOL

A MOL aláírta a koncessziós szerződéseket a romániai Nemzeti Ásványi Nyersanyag Ügynökséggel (ANRM) három kutatási blokkra – jelentette be az olajipari cég.

A MOL tavaly júliusban jelentette be, hogy partnerével, az Expert Petroleummal (EP) sikeresen pályázott a 10. romániai kutatási pályázaton, amelyen megnyerte a Bihar megyei Almaszegen található EX-1, az Arad megyei Nagyágyán található EX-5, valamint a szintén Arad megyei kürtösi EX-6 blokkokat.

A projektek operátora 70 százalékos részesedéssel a MOL, a fennmaradó 30 százalékot az EP birtokolja. A blokkok, amelyek összterülete 3434 négyzetkilométer, a román–magyar határ mellett helyezkednek el. A kutatási periódus két hároméves időszakra oszlik, amelyből a második fázis opcionális.

A kezdeti munkaprogram 2D és 3D szeizmikus méréseket foglal magában, amelyet fúrási program követ. Az ígéretes olaj- és gázpotenciál mellett egyes blokkokban lehetőség van nem hagyományos (unconventional) kutatásra is – ismerteti a közlemény. A szerződések életbelépéséhez a román állam jóváhagyása szükséges.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »