Nagykoalíció lehet a portugál patthelyzetből

Hat héttel az előrehozott választások előtt kiegyenlítődött a két legnagyobb párt támogatottsága Portugáliában: a jobbközép PSD népszerűsége jelentős mértékben csökkent, míg a szocialisták ismét erősödni kezdtek. Ha a tendenciák folytatódnak, többségi kormány csak a sokak által egyre inkább szorgalmazott nagykoalíció révén jöhet létre. A két nagy párt álláspontja bizonyos kérdésekben, így az uniós segélycsomag egyik feltételeként szabott privatizációkat illetően közeledik egymáshoz.

Bár a napokban készült felmérések szerint a portugálok nagy többsége José Sócrates ügyvezető miniszterelnököt tartja hibásnak az országot sújtó válságért, a pártok jelenlegi támogatottsága alapján akár a Sócrates vezette Szocialista Párt (PS) is nyerheti a június 5-i választásokat. A PS az elmúlt hónapban 36,1 százalékosra tudta növelni támogatottságát, míg az eddig a népszerűségi listák élén álló jobbközép PSD-t ma már csak a szavazók 35,3 százaléka választaná, így a párt még a 8,1 százalékon álló konzervatív CDS-PP-vel együtt sem tudna többséget szerezni.

A PSD népszerűségvesztéséhez nagyban hozzájárulhattak Pedro Passos Coelho pártelnök áfaemeléssel kapcsolatos kijelentései, illetve azon – őszintének szánt – megállapítása, hogy a PSD választási programját „nehéz lesz megkülönböztetni” az IMF által kikényszerített megszorító csomagtól. Passos Coelho ezért most a Facebookon közzétett húsvéti üzenetében igyekezett megnyugtatni a választókat, hogy pártja kiemelten fontosnak tartja a munkahelyteremtést, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosítását és a társadalmi igazságosság megteremtését.

A fenyegető politikai patthelyzetre és az uniós segélycsomagról folytatott tárgyalásokra tekintettel neves értelmiségiek, köztük befolyásos baloldali politikusok felhívást tettek közzé, amelyben „nemzeti kompromisszumot” szorgalmaznak az államfő és a főbb pártok között annak érdekében, hogy a választásokat követően világos többséggel rendelkező kormány alakulhasson. E célból a felhívás egyik aláírója, a PS emblematikus alakja, Mário Soares az elmúlt héten már megbeszéléseket folytatott a PSD, illetve a CDS-PP elnökével, és a későbbiekben találkozni kíván a PS jelenlegi vezetésével is.

A PS és a PSD álláspontja bizonyos kérdésekben, köztük a privatizáció tekintetében nem áll távol egymástól. Az uniós tárgyalóküldöttséggel zajló megbeszélések keretében a két párt egyetértett abban, hogy nagyratörő privatizációs programra van szükség, bár az értékesítendő állami vállalatok tekintetében egyelőre megoszlanak a vélemények. A PSD az állami takarékbankot és – részlegesen – a vízműveket adná magánkézbe, a szocialisták egyebek mellett a repülőtereket üzemeltető vállalatot és a postát. A portugál légitársaság és a villamosművek valamilyen mértékű magánosítását mindkét politikai erő szükségesnek tartja.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »