A szlovén miniszterelnök fogadta a magyar közösség vezetőit

Borut Pahor miniszterelnök pénteken a Kranj melletti brdoi rezidencián találkozott a Szlovéniában élő magyar nemzetiség képviselőivel, a csúcsszervezet elnökével, az öt községi nemzeti tanács elnökével és a parlamenti képviselővel. A zárt ajtó mögött megtartott megbeszélés után tett nyilatkozatokból kiderült, több aktuális témában is folytattak eszmecserét.

Borut Pahor miniszterelnök nyilatkozatában a megbeszéléseket két részre osztotta, szavai szerint az első részben közösen megállapították, sem állami, sem helyi szintről a kisebbség nem számolhat be kisebbség iránti türelmetlenségről, ennek ellenére a miniszterelnök szerint az ebből a szempontból igen rossz mai időkben figyelnünk kell erre, mert különösen a válságos időkben kisebb ügyek is egész negatív irányú lavinákat indíthatnak el, kisebb problémákból könnyebben keletkezhetnek nagyok is.

A munkamegbeszélés másik részében Borut Pahor miniszterelnök szerint konkrét, aktuális témákról esett szó, többek között a kétnyelvű személyi igazolványok kiadásának problémáiról, amelyben szerinte még megegyezésre kell jutni. Ebben a témában a közeljövőben a csúcsszervezet elnökével és a nemzetiségi parlamenti képviselővel egyeztetnek. A miniszterelnök nyilatkozatában elmondta, szóba került a kétnyelvű oktatási modell reformjának szükségessége, a tervezett új tudományos intézet megalapítása és ennek vonzatai is. A szlovén kormányfő egyébként újra megerősítette már mandátumának kezdetén tett ígéretét, miszerint a kisebbség finanszírozását továbbra sem tervezik csökkenteni, sőt nyilatkozatában kifejtette, a kormánynak át kell tanulmányozni, hogy a nemzetiség intézményeinek finanszírozása területén miben tudnak még segíteni.

Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke a találkozó után megerősítette a miniszterelnök által elmondottakat. A csúcsszervezet elnöke kifejtette, megköszönték a miniszterelnöknek, hogy az igen válságos idők ellenére nem csökkentették a nemzetiség pénzösszegeit, és ezzel biztosították intézményeink stabilitását. A muravidéki elnök a kisebbségi vezetők delegációja nevében ismertette a miniszterelnöknek elmondott problémákat, szavai szerint így a tudományos intézet anyagi vonzatai, a közszférában meghirdetett káderstop és ennek ellenére a kétnyelvű oktatás reformjához szükséges káder biztosítása került terítékre, de szó esett az általános nemzetiségi törvényről, a nemzetiség gazdasági alapjának megteremtéséről, az ezzel kapcsolatos állami kompetenciák átruházásáról, a Beltinci–Lendva –Rédics vasútvonal fontosságáról, a mezőgazdaság nehéz helyzetéről is.

Népújság.net

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »