Mégis lesz „kicsi magyar népszámlálás” Szlovéniában

Ahogy az összes európai uniós tagállamban, Szlovéniában is népszámlálásra kerül majd sor. A szokottal ellentétben a demográfiai felmérés nem lesz teljes körű, nem minden háztartásba látogatnak majd el a kérdezőbiztosok. A korábbi híresztelésekkel szemben azonban mégis felmérésre kerül a nemzeti hovatartozás- írja a muravidéki Népújság.

Szlovéniában az idei népszámláláson nem hagyományos összeírást végeznek, vagyis a biztosok nem járják majd a terepet, hanem az illetékes Statisztikai Hivatal különböző meglévő adatbázisokból gyűjti össze az adatokat. Az összeírás nem tartalmazza majd a nemzetiségi hovatartozás kérdését sem, ami a nemzetiség számára elfogadhatatlan. A magyar nemzetiségi közösség vezetőinek ez a megoldás azért nem elfogadható, mert véleményük szerint egy nemzeti közösségnek fel kell mérnie a helyzetét, és tudnia kell azt, hogyan alakulnak a mutatói.

Ennek érdekében a nemzetiségileg vegyesen lakott területen olyan összeírást ösztönöznek, amely a polgárok nemzeti mivoltára is rákérdez. A múlt héten az említett ügyben az olasz és a magyar kisebbség csúcsszervezeteinek elnökei, a két kisebbség parlamenti képviselője, illetve Irena Križman, a statisztikai hivatal igazgatója, Sonja Novak Lukanović, a Nemzetiségi Kutatóintézet igazgatója, valamint Stane Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója tartottak megbeszélést Ljubljanában.

Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke a Népújságnak nyilatkozva a megbeszéléseket illetően kifejtette, az úgynevezett „nemzetiségi népszámlálás” kivitelezésével megbízott Nemzetiségi Kutatóintézet egy külön projekt keretében szeretné lebonyolítani a népszámlálást. A kutatóintézet a statisztikai hivatal segítségével kidolgoz egy, 5–6 lényegre törő kérdéssel ellátott kérdőívet, majd ehhez mérten dolgozzák ki a „kicsi magyar népszámlálás” pontosabb módszereit.

Eddig annyit fektettek le, hogy mindenképpen terepen kérdezik majd a polgárokat, a vegyesen lakott területen pedig valószínűleg egy települést választanak csak ki, de még az sem kizárt, hogy a települések, térségek közötti különbségek miatt 2–3 településen végzik majd az összeírást. Egy településen belül valószínűleg minden háztartást meglátogatnak majd a népszámlálási biztosok, a kisebbség kérésére pedig a kettős kötődés is szerepel majd a kérdések között. Az biztos, minden településen nem lesz összeírás, ennek pedig leginkább anyagi okai vannak.

Szerencsés kimenetel esetében még az idei év végén, de legkésőbb 2012 során kerülne sor az összeírásra, de ehhez még elő kell teremteni a szükséges pénzeszközöket, amelyek leginkább az összeírás még pontosan nem meghatározott módjától függnek.

Népújság

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »