Spanyolország: erősödő kínai kapcsolat

Sikeresként összegezte pénteken José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök négynapos ázsiai útját. A miniszterelnök, Miguel Sebastián iparügyi-, kereskedelmi-, és turisztikai miniszter társaságában, először Kínába, majd Szingapúrba látogatott, útja végén pedig részt vett a boaoi gazdasági fórumon. Zapatero útjának célja az ázsiai befektetők bizalmának növelése Spanyolország iránt és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése. A szocialista miniszterelnök elsősorban kormánya reformjairól és a spanyol gazdaság helyzetéről tájékoztatta az ázsiai partnereket.

Zapatero látogatásának első állomása Peking volt, ahol találkozott Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel és Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök-helyettessel, később pedig a Kínai Központi Bank képviselőivel. Li miniszterelnök- helyettes januári spanyolországi látogatása akalmával már bejelentett egy hat milliárd euró értékű kötvényfelvásárlást. Zapatero kínai kollégáitól ígéretet kapott, összegek említése nélkül, további spanyol államkötvények vásárlására. Jelenleg Kína a spanyol államadósság 12,6 százalékával (25 milliárd euró) rendelkezik.

Kína egyúttal befektetőként részt vesz a tőkehiánnyal küszködő spanyol pénzintézetek kisegítésében. Áprilisban a kínai állam egy szakértői csoportot küldött Spanyolországba a befektetésre váró pénzintézetek felülvizsgálatára és kiválasztására. Zapatero ezen felül felajánlotta Kína részvételét a spanyol repülőtereket működtető cég privatizációjában és az állami infrastruktúra fejlesztésében.

A spanyol- kínai kapcsolatok további területeken is bővülnek a jövőben. A legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander 100 vidéki bank megnyitására készül Kínában az elkövetkező három évben, míg az Indra elektronikai cég heikopterszimulációs központ kiépítésére kapott megbízást. A kétoldalú kapcsolatokat tovább mélyíti nagyszabású kulináris- és sporttalálkozó megrendezése. Utóbbi keretében összecsapna a „két vörös csapat”, azaz a két ország futballválogatottja. Emberi jogi kérdésekről ezúttal sem esett szó. 

A spanyol miniszterelnök csütörtökön Szingapúrban helyi befektetők és bankok képviselői előtt vázolta a spanyol gazdaság helyzetét, majd találkozott a 900 fős helyi spanyol közösség reprezentánsaival is. Később, Hu Csin- tao (Hu Jintao) kínai elnökkel tartott megbeszélést Hainan szigetén, Sanya városában.

Zapatero utolsó napján részt vett az ázsiai országok gazdasági fórumán Boaoban. A boaoi gazdasági fórum, mely tízéves évfordulóját ünnepelte, egyedüli európai kormányfőként köszöntötte Zapatero miniszterelnököt.

Pap Milán

Friss hírek