Megszabadulna Madrid a hajléktalanoktól

A madridi utcák megtisztítást kezdeményezi a város néppárti polgármestere. Ruíz-Gallardón szerint a hajléktalanok számára a hajléktalanszállók nyújthatnak csak az emberi méltóság megőrzésére alkalmas környezetet. A baloldali ellenzék mellett saját pártjában is kritikát váltott ki felvetése.

Azok a hajléktalanok, akik Madrid utcáin alszanak saját elhatározásukból és nem szükségből teszik ezt- jelentette ki Alberto Ruiz- Gallardón, Madrid néppárti polgármestere. A jobboldali politikus egy hónappal a helyhatósági választások előtt vetette fel, hogy indítványozni fogja egy olyan törvény megalkotását, mely lehetővé teszi a hajléktalanok eltávolítását a közterületekről. Madridban összesen 1367 hajléktalanszálló várja a fedélnélkülieket, a polgármester ide telepítené az éjszakákat Madrid utcáin töltő 500- 600 hajléktalant.

A polgármester kezdeményezése kritikák özönét váltotta ki. Jaime Lissavetzky szocialista polgármester- jelölt szerint Gallardón felvetése a Franco- rendszer „homályos és káros” törvényeire emlékeztet. Ángel Pérez a radikális Baloldai Unió (IU) jelöltje szerint a polgármester a hajléktalanok ügyét esztétikai kérdésként kezeli, azzal próbálja eltüntetni a problémát, hogy láthatatlanná teszi. 

Gallardón a baloldali támadásaival szemben felvette a kesztyűt. Hétvégi nyilatkozatában leszögezte, kezdeményezésének célja az emberi méltóság védelme. Az utcán lakó hajléktalanok 40 százaléka ugyanis mentális és függőségi problémákkal küszködik és segítségre leginkább a hajléktalanszállókon számíthat. Lissavetzky-nek adott válaszában pedig a polgármester jelezte, az általa javasolt törvényt elsőként a szocialisták támogatását is élvező republikánus kormányzat kezdeményezte 1933-ban.

Galardón nem csak az ellenzékkel, hanem saját pártjának tagjaival is szembekerült. Esperanza Aguirre, a madridi tartomány elnöke elhatárolódott a polgármester indítványától.  Senki jogfosztását nem támogatom- foglalta össze álláspontját az elnök- asszony. 

Pap Milán

Friss hírek