Plebejus kormányt alkotna a portugál jobboldal

Miközben sokak véleménye szerint a következő portugál kormány programját a választások kimenetelétől függetlenül Brüsszelben írják, a pártok igyekeznek kampányukban újabb és újabb javaslatokkal előállni az ország rendbetételére vonatkozóan. A jobbközép PSD miniszterelnök-jelöltje, Pedro Passos Coelho arra tett ígéretet, hogy választási győzelme esetén minden eddiginél kevesebb minisztériummal fog kormányozni, és számos civilt bevon az ország irányításába.

A PSD elnöke és kormányfőjelöltje kijelentette, az állam méretének csökkentését a kormányon kell elkezdeni, és ennek érdekében a következő portugál kabinetnek tíz vagy annál kevesebb minisztériummal kellene működnie, és az államtitkárok számát is jelentősen csökkentenie kellene. Mint hangsúlyozta, Portugáliának nincs pénze az évek során létrejött „gigantikus” állam finanszírozására, ezért racionalizálásra van szükség.

Passos Coelho emellett fontosnak tartja a civil társadalom nagyobb mértékű bevonását az ország irányításába. Ennek jegyében – saját pártját is meglepve – több területi pártlista élére párton kívüli személyeket állított. A legnagyobb megütközést az okozta a PSD-n belül, hogy a pártelnök a lisszaboni lista vezetőjének és egyben házelnök-jelöltnek azt a Fernando Nobrét hívta meg, aki a januári elnökválasztásokon a PSD jelöltjével szemben indulva lett harmadik, néhány éve pedig a trockista Baloldali Blokk elnökét támogatta.

Mindeközben a legújabb közvélemény-kutatás szerint csökkent a PSD népszerűsége, és bár a kisebbik jobboldali párt, a kereszténydemokrata CDS-PP némileg erősödött, jelenleg a két párt támogatottsága együttesen sem lenne elég az abszolút többség megszerzéséhez. Ezért egyre több politikus szorgalmaz nagykoalíciót a Szocialista Párt és a PSD között. Luís Amado külügyminiszter szerint mivel baloldalon nem lehetséges a koalíciókötés, a szocialistáknak a jobboldallal kellene szövetségre lépniük, ami lehetővé tenné a stabil kormányzást és a szükséges reformok keresztülvitelét.

A jobboldal vezére, Pedro Passos Coelho elméletileg nem zárja ki a szocialistákkal való megegyezést, a gyakorlatban azonban ezt mindaddig elképzelhetetlennek tartja, amíg a PS elnöke és miniszterelnök-jelöltje „az országot romba döntő” José Sócrates.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek