Kiadáscsökkentések Amerikában

A Kongresszus megszavazta a költségvetési tervet, így egyelőre megoldódott a kormány finanszírozásának a problémája. A republikánus támogatottság hiánya miatt a demokraták szavazatai segítették a terv elfogadását. A republikánusok következő évtizedre vonatkozó terve még további kiadáscsökkentést helyez kilátásba, amelyet a demokraták azonban nem támogatnak.

Republikánus támogatottság hiánya

A Képviselőház republikánus párti tagjaiból 59-en nemmel szavaztak arra a költségvetési tervre, amelynek a tárgyalásait személyesen John Boehner, a Képviselőház republikánus elnöke vezette. Az idei költségvetést a demokratikus támogatottság miatt mégis sikerült elfogadni. A döntés meghozatalában a jelenlegi megosztott kormány miatt fontos szerepe volt a két párt közötti kompromisszumkészségnek – számolt be a The New York Times.

Ha nem vagy képes kompromisszumot kötni, akkor nem tudsz kormányozni sem. Az általunk meghozott döntés prioritásai nem egyeznek meg az én prioritásaimmal, azonban szükség volt a megállapodásra.” – nyilatkozta Steny Hoyer, Maryland demokratikus képviselője.

A republikánusok egy része azért nem támogatta az új költségvetést, mert az az általuk tervezett 61 milliárd dollár helyett csupán 38 milliárdos kiadáscsökkentést fog eredményezni. Más republikánus képviselők szerint viszont már az említett mértékű csökkentés is jelentős eredménynek számít, mivel legalább most már mérséklésről lehet beszélni.

Boehner azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy a költségvetési terv nem tökéletes, így nincs is ok az ünneplésre. Ez csak egy lépés a költségek csökkentése felé.

Még több csökkentés

A Képviselőház a demokraták támogatása nélkül fogadta el a republikánusok kiadáscsökkentő tervét, amely 5,8 billió dolláros mérséklést jelentene a következő évtizedben. A republikánusok célja az, hogy a kiadások növelése helyett inkább azok mérséklése valósuljon meg, így hosszú távú kiadáscsökkentő lépéseket vezetnének be – számol be a The New York Times. A tervek megvalósulása esetén csökkene az adózás mértéke a vállalatok és a magánszemélyek számára, valamint megváltoznának a Medicare és a Medicaid programok is. Az említett két programot alaposan átvizsgálnák és csökkentenék a kedvezményezettek körét.

Chris Van Hollen, Maryland demokrata képviselője szerint az nem bátorító dolog a republikánusok részéről, hogy amíg csökkentik a Medicare programból részesülő nyugdíjasok számát, addig adószünetet biztosítanak a milliomosok számára.

A Medicare-rel kapcsolatos változtatások miatt nincs sok esély arra, hogy a republikánusok terve keresztülmenjen a demokraták által irányított Szenátuson is.

Fülep Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »