Kína kiáll bajban lévő spanyolok és görögök mellett

Kína folytatja a spanyol államkötvények felvásárlását, nyilatkozta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök José Luis Zapatero spanyol kormányfővel folytatott megbeszéléseit követően. Ven kijelentette, hogy Peking elkötelezett a komoly gazdasági gondokkal küzdő dél-európai állam támogatása iránt, míg Zapatero köszönetet mondott az országa „stabilitását és fejlődését biztosító” kínai szerepvállalásért. Peking a közelmtúltban körülbelül 25 milliárd euró értékben vett spanyol állampapírokat, mely Madrid teljes hitelállományának több mint 12%-a. Ven arról nem közölt pontos információkat, hogy Kína a jövőben milyen mértékben kívánja növelni ezen összeget.

Zapatero négynapos kínai útja során nyolc darab, összesen egymilliárd euró értékű kereskedelmi megállapodást is tető alá hozott. A két legnagyobb üzlet a Santander bank és a ZTE telekommunikációs cég közötti exportfinanszírozási megállapodás, illetve a Gamesa és két kínai energiaipari vállalat által kötött, összesen 300 szélturbina legyártására vonatkozó szerződés volt. Zapatero bejelentése szerint a Spanyolországba irányuló kínai export volumene a tavalyi év során 35%-kal, míg idén januárban 60%-kal nőtt. A kereskedelmi szálak erősítése mellett a két ország egyéb területeken is mélyítené kapcsolatait, a spanyol kormányfő többek között a labdarúgás és a gasztronómia promotálásával élénkíteni az országa iránti érdeklődést a távol-keleten.

A héten Kína – a Spanyolországnál is nagyobb bajba jutott – Görögországgal fennálló bilaterális kapcsolatainak további mélyítése mellett is kiállt. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kormányfő-helyettes csütörtökön fogadta Haris Pamboukis görög államminisztert, tárgyalásaikat követően Li a dél-európai államba irányuló befektetések további növelését irányozta elő, míg Pamboukis kedvező üzleti feltételeket ígért a kínai cégeknek. Kína korábban jelentős szerepet vállalt Athén államadósságának finanszírozásában, továbbá a válságban megroppant görög hajózási szektornak is nagy segítséget nyújtott.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »