Meggyalázták Wass Albert marosvécsi sírját

Ismeretlen tettesek gyalázták meg a hét közepén Wass Albert marosvécsi végső nyughelyét. A Kemény család várkastélya szomszédságában lévő sziklatömbről eltávolították az író és költő arcát tartalmazó bronzplakettet, és a piros-fehér-zöld szalaggal díszített koszorúkat. A koszorúkat a sír mellett, a sárban, összetaposva találták meg az arra járók. A helyszínelő rendőrök szerint a falutól néhány száz méterre, az erdő szélén fekvő sír meggyalázása frissnek tűnik, elkövetői valószínűleg a hét közepén cselekedtek. A tettesek megrongálták az Erdélyi Helikon emlékére állított kopjafát is – adja hírül a Krónika.

Annak ellenére, hogy jó évtizede a kastéllyal és a helikoni asztallal együtt a mezőségi Válaszúton született gróf kegyhelye is zarándokhelyé nőtte ki magát, az utóbbi napok szeles-esős időjárásában nem sokan keresték fel a sírt.

Szerda délután a helyszínre érkezett az író Németországban élő fia, Wass Endre is, aki elképedve vette tudomásul a tényeket. „Én attól féltem, hogy elvitték édesapám sziklába helyezett hamvait is. Szerencsére nem így történt, az urna jól bebetonozva a helyén van” – mondta el a Krónikának Wass Endre. Kérdésünkre, hogy nemesfém-tolvajokra vagy egy nacionalista csoportosulásra gyanakszik inkább, az Amerikában 1998-ban elhunyt író fia inkább az utóbbiakra tippelt.

Hasonlóan vélekedett a Felsőmarosmente Wass-kultuszát éltető Bartha József holtmarosi református lelkész is. „Akit csak a réz vagy a bronz érdekel, az nem tépi le a koszorúról a szalagot és nem tapossa sárba. Különben a rendőrségi jegyzőkönyv is sírgyalázást tartalmaz” – hangsúlyozta a lelkipásztor. Az utóbbi években Bartha több ízben is szembesült az elvakult nacionalizmus megnyilvánulásaival. Előbb kénytelen volt a templomba menekíteni az Isten háza előtt felállított Wass-szobrot, majd többször is rendbe tetetni az íróról elnevezett szalárd-völgyi forrást.

A kolozsvári népbíróság 1946-ban hozott ítélete alapján háborús bűnösnek minősített Wass Albert sírján kívül az Erdélyi Helikon emlékére állított kopjafát is megrongálták. Az ismeretlen tettesek megpróbálták eltávolítani a sírtól néhány méterre lévő talapzatról azt a márványtáblát, amelyet báró Kemény János unokája, Nagy Géza állíttatott a nagyapja kastélyában 1926 és 1944 között megfordult ötvenöt író és költő emlékére.

„Azzal, hogy megpróbálták lefeszíteni a márványlapot, tisztán kiderül, hogy nem színesfém-gyűjtők látogattak a marosvécsi kastélykertbe” – vonta le a következtetést a jelenleg a közeli Galonyán élő Nagy Géza.

A Wass család nem sokat remél a nyomozó hatóságoktól, de eltökélt szándéka, hogy újraöntesse Hunyadi László marosvásárhelyi szobrász által készített domborművet. Egyelőre csak Wass Albert egyik verssora olvasható az óriási kőtömbön: A kő marad.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »