Döntöttek: átvilágít a Valutaalap

Nagyító alá veszik a világ hét vezető országának gazdaságpolitikáját az egyensúlyhiányok csökkentése érdekében – határozott a G20-ak csoportja pénteken Washingtonban. Az IMF szakértői állítják, a válságért nem csupán a piac gyenge láncszemei felelnek.

Górcső alá veszik a világ vezető hét országának gazdaságpolitikáját a globális válság megismétlődésének megakadályozása érdekében – határozott a G20-csoport pénteken Washingtonban. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei hétvégi fórumukon rögzítették azokat a terveket, melyek lehetővé teszik az egyensúlyhiányok csökkentését és a szoros pénzügyi felügyelet elrendelését.

A paktum szerint a Nemzetközi Valutaalap átvilágítja az érintett országok államadósságának, költségvetési hiányának és kereskedelmi mérlegének állapotát, hogy megállapíthassa, kockázatot jelent-e az adott állam gazdaságpolitikája a piac számára és milyen változtatásokat kell eszközölnie ennek csökkentése érdekében.

A világ vezető húsz gazdaságának pénzügyminiszterei komoly kritikát kaptak a találkozón részvevő IMF-szakértőktől, akik úgy vélik, az egyik potenciális gyengeség az, hogy az országok nem kötelesek betartani az intézmény ajánlásait. Az IMF nem a pénzügyi felügyelet eszköze. Egy olyan intézmény, mely irányt mutat a kormányoknak a gazdasági növekedés elősegítése érdekében – mondta Agnes Belaisch, a Valutaalap korábbi közgazdásza.

A vizsgálatba azok az országok kerültek be, melyek kibocsátása meghaladja a G20-csoport összgazdasági teljesítményének öt százalékát. Ez alapján az Egyesült Államok, India, Kína, Németország, Japán, az Egyesült Királyság és Franciaország kerül nagyító alá. A közgazdászok úgy vélik, a 2009-ben kiéleződő válsághoz a nagy többletek és hiányok miatt kialakult egyensúlytalanság járult hozzá legnagyobb mértékben. A G20-ak tanácskozásán nyilvánvaló ajánlásként merült fel, hogy az USA-nak csökkentenie kell deficitjét, Kínának pedig az exportorientált növekedés helyett erősítenie kell belső fogyasztását.

A washingtoni fórumon szó esett a monetáris politikák egységesítéséről és a tőkeáramlások nyomon követéséről is. Christine Lagarde, a G20-ak soros elnökségét betöltő Franciaország pénzügyminisztere közölte, hogy a nemzetközi monetáris rendszer erősítésének érdekében átvizsgálják a likviditás alakulását, országonként ellenőrzik a tartalékok növekedését és az árfolyamokban tartósan meglévő egyensúlyhiányt.

A görög gazdaságot is átszervezik

Új középtávú költségvetési reformprogramot jelentett be pénteken Papandreou miniszterelnök. A terv 23 milliárd euró kiadáscsökkentést rendel el 2012 és 2015 között. A görög pénzügyminiszter korábbi bejelentése szerint a csomag nem tartalmaz az EU-IMF mentőöv fejében elvállalt bér- és nyugdíjcsökkentéseket, valamint adóemelést. A reformprogram az állami vállalatok privatizációjára, a pazarló kiadások megnyirbálására, valamint az adóelkerülések megakadályozására irányul.

A gyökereinél ragadjuk meg az adósságproblémát: nem az adósságszolgálatot, hanem az országot szervezzük át – mondta Papandreou. A költségvetési konszolidáció intézkedéseinek részleteit húsvét után hozza nyilvánosságra az athéni kormány.

Matus Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »