Nagy feladat vár a magyarokra

Nyilvános konzultációt kezdeményez az Európai Bizottság az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) eljövendő stratégiájáról, illetve a „stratégiai innovációs menetrendről” – ezt Androulla Vassiliou oktatásért felelős biztos jelentette be szerdán az EIT Budapesten megrendezett konferenciáján. Az unió innovációért felelős szervezete újabb három tudás- és innovációs közösség felállítását tervezi.

Az uniós intézmények közül egyik elsőként Kelet-Európába, Budapestre települt Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) konferenciáján részt vevő Andrulla Vassiliou oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a budapesti konferencián jelentette be, hogy az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményez az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) eljövendő stratégiájáról, amely a következő hét éves programját határozná meg, 2014-től kezdődően. Az EIT következő stratégiájával kapcsolatos konzultáció és a beérkezett visszajelzések alapján pedig az Európai Bizottság végül az év végáig dolgozná ki az úgynevezett “stratégiai innovációs menetrendet, vagyis az uniós innovációs stratégiát.

A budapesti székhelyű EIT célja, hogy fokozza Európában az innovációs tevékenységet, ezt pedig elsősorban az úgynevezett tudás- és innovációs közösségek (KIC) létrehozásával próválja elérni. Az egyes KIC-eket a felsőoktatási intézményekből, kutatóintézetekből és vállalkozásokból álló tematikus tudásháromszögek alkotják, jelenleg összesen 16 helyszínen működnek az Európai Unióban a klímaváltozás, innovatív energia és infokommunikációs technológiák témakörében. Andrulla Vassiliou biztos elmondta, a tagállamok többsége részt vesz a kísérleti jellegű projektben, a Bizottságnak azonban a jövőre nézve az a terve, hogy még több régiót vonjon be a KIC-ek munkájába.

„Az én célom az, hogy az Európai Unió még több régióját ösztönözzük arra, hogy részt vegyen a következő KIC-ekben” – mondta Vassiliou biztos a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. “Én úgy gondolom, hogy az EIT sikerének titka az, hogy az Európai Unió különböző részeiből származó felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és vállalkozások élnek és dolgoznak együtt. Azt szeretnénk, hogy egy versenyképes Európa létrehozásának közös céljában egyesüljenek, amely így képes lesz felvenni a versenyt más hatalmakkal is a világban.”

Martin Schuurmans, az EIT irányító testületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, ha az elkövetkezendő három évben az eddig létrehozott KIC-ek sikeresek lesznek és innováció terén sikerül világszínvonalra fejleszteni akár egyet is, fokozatosan, de tovább kell fejleszteni a projektet. Schuurmans azt is megemlítette, hogy már tervezik további közösségek létrehozását, bár azt egyelőre nem árulta el, hogy ezek mely témákat érintenének, illetve hogy helyileg hova szánják őket. Azt viszont tudni lehet, hogy az EIT 2014-től kezdődő időszakra vonatkozó terveiben legalább három újabb KIC felállítása is szóba került.

A rendezvényen az Európa Unió Tanácsát és a magyar elnökséget Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár képviselte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Európán belül komoly aránytalanságok tapasztalhatóak a kutatás-fejlesztés kapcsán. A magyar elnökséget képviselő Cséfalvay ezért úgy vélekedett, hogy a válságból kifele tartó Európának arra van szüksége, hogy kezelje ezt a széttöredezettséget és egységesebb belső piacot hozzon létre, csökkentse a bürokráciát, többet fektessen az innovációba és a kutatás-fejlesztésbe, öékltsgvetési stabilitást érjen el, a vállalkozások pedig a válságba jutott bankszektor hitelei helyett inkább a részvényértékesítéssel történő finanszírozásra támaszkodjanak.

Az államtitkár a konferenciát megnyitó beszédében a magyar soros elnökség egyik legnagyobb vívmányaként említette az európai egységes szabadalmi rendszer tető alá hozását, amely szerinte amellett, hogy egyszerűbb és olcsóbb, mint a korábbi rendszer, egyben támogatja az innovációt is és megkönnyíti a magántőke bevonását a kutatás-fejlesztésbe is.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »