Koalíciós feszültséget okoz a brit bevándorlás kontrollja

A bevándorlást illető kijelentései miatt érte súlyos bírálat David Cameron brit miniszterelnököt a koalíciós partner Liberális Demokratáktól. A Konzervatív Párt elnöke korábban már többször is kifejtette azt az álláspontját, miszerint közvetetten a tömeges migráció okozza Nagy-Britannia társadalmának „töredezettségét”. Cameron egyébként erre az alapvetésre építi jelenlegi politikájának, a Big Society-nek alapköveit is.

A konzervatívok vezette kormány célkitűzése, hogy valamiképp racionalizálja a tömeges bevándorlást úgy, hogy annak mértékét nagyságrendekkel csökkentse a társadalom befogadóképességének megfelelően. David Cameron szerint az elmúlt időszakban túl sokáig volt túl magas a bevándorlók száma az országban, ezért „vissza kell térni a 80-as és 90-es éveket jellemző mutatóihoz”. A miniszterelnök a jóléti rendszert is támadta kijelentéseivel, mondván: míg a britek az állam segítő karjában pihentek, addig a külföldről beáramló munkaerő „elszipkázta” az új munkahelyeket.

Míg a konzervatívok a bevándorlók tízezres, addig a liberálisok inkább a százezres nagyságrendjét tartaná elfogadhatónak. A kisebbik kormánypárt egyik meghatrozó alakja, Vince Cable, aki egyben a gazdasági és üzleti ügyekért felelős miniszter is kijelentette: a kormányfő kijelentései a „bölcsesség hiányát mutatják”, illetve kiemelte, hogy a koalíciós megállapodásban szó sincs a migráció ily mértékű csökkentéséről. A liberális párt rangidős politikusai szerint Cameron kijelentései segítettek abban, hogy nyilvánvalóvá váljanak a koalíciós pártok közötti felfogásbeli különbségek, a radikális pártok pedig a miniszterelnököt „cinikus opportunistának” bélyegezve azt állítják, hogy tőlük lopta el a migrációval kapcsolatos érveléseit.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »