Változatlanok Ukrajna EU-integrációs törekvései

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán Kijevbe utazott, ahol Viktor Janukovics ukrán államfővel és Mikola Azarov miniszterelnökkel találkozott. A tárgyalások folyamán leginkább Ukrajna EU-integrációs törekvéseiről esett szó. Úgy látszik Janukovics nem mond le az Európai Unióról, terveihez pedig az év második felében az EU-ban elnöki pozíciót átvevő Lengyelországtól vár segítséget.

Viktor Janukovics február eleji Varsóban tett látogatása után most Donald Tusk lengyel miniszterelnök ült repülőre, hogy ukrán kollégáival üljön tárgyalóasztalhoz. A találkozó során, amelyen a legfőbb téma természetesen az EU-csatlakozás kérdése volt Viktor Janukovics kijelentette, hogy országa törekvései továbbra is változatlanok. Az államfő szavaival élve:„ Az európai integráció továbbra is külpolitikánk fő irányvonala”.

Az ukrán fél még ebben évben szeretné aláírni az Európai Unióval a társulási egyezményt illetve a szabadkereskedelmi zónáról szóló megállapodást. Ukrajna nagyon bízik abban, hogy a lengyel soros elnökséggel több lehetőségük nyílik a folyamatok felgyorsítására: „ Bízunk abban, hogy miután Lengyelország az év második felében átveszi a Európai Unió soros elnökségét, közösen megtaláljuk majd az integrációhoz vezető utat” -nyilatkozta Janukovics.

Janukovics felszólalása után a lengyel miniszterelnök is kijelentette, hogy Ukrajna számíthat Lengyelország maximális támogatására az Európai Uniós ügyeket illetően. Tusk felszólalásában utalt arra is, hogy a lengyelek már régóta segédkeznek Ukrajna integrációjának előkészítésében, hiszen a 2008-ban lengyel-svéd kezdeményezésre elindult Keleti Partnerség program éppen a volt szovjet tagköztársaságok és az Unió közötti kapcsolatokat hivatott szorosabbra fűzni. Azt, hogy valójában mikorra tehető egy esetleges ukrán csatlakozás, leginkább még csak latolgatni lehet. Az ukrán külügyminiszter áprilisi kijelentése szerint azonban ez körülbelül 2021-re esedékes: „Tíz év teljesen reális határidő” – mondta Konsztantyin Hriscsenko nyilatkozatában április 2-án. – „Tíz év alatt meg lehet valósítani azokat a reformokat, amelyek a belépéshez szükségesek”.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az ukrán hatóságok nemrégiben megkezdték a tárgyalásokat, az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz alkotta Vámunióval. Ehhez azonban Ukrajnának előbb csatlakoznia kellene, az Eurázsiai Gazdasági Közösséghez, amelyhez körülbelül 10 államközi egyezmény ratifikálása lenne szükséges. Szinte nyilvánvaló, hogy Ukrajna nagy valószínűséggel nem fogja tudni mindkét lovat egyszerre megülni. Abban a pillanatban, hogy elkötelezi magát az egyik integráció felé, szinte bizonyos, hogy a másik fél meghátrál majd, esetlegesen azonnal megszakítja az Ukrajnával addig folytatott tárgyalásokat. A kérdés így csupán az, hogyan dönt az ország?

A két miniszterelnök részt vett továbbá a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa Bajnokságról szóló ülésen. Mikola Azarov kijelentette, hogy a jelenlegi világ fenyegetéseire tekintettel mind a lengyel, mind pedig az ukrán fél egyik legfőbb feladata, hogy a biztonsági intézkedéseket tovább tökéletesítsék. „ A biztonsági intézkedések maximális szintre emelése, az egyik legfontosabb része a közös munkánknak. Az események amelyek jelenleg a világban zajlanak, azt is eredményezik, hogy nem hagyhatunk figyelmen kívül egyetlen potenciális veszélyforrást és fenyegetést sem.”- mondta Donald Tusknak, aki egyetértését fejezte ki tárgyalópartnere javaslatával. A jövő nyári labdarúgó bajnokságon mindkét ország négy-négy városa ad majd otthont a mérkőzéseknek.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »