Székelyföldi képviselet nyílik Brüsszelben

Székelyföldi iroda nyílik Európa fővárosában, Brüsszel­ben. Kétnapos ünnepélyes megnyitót szerveznek május 31-én és június 1-jén. Az eseményről és tervekről a kezdeményezőt, Demeter Jánost, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét kérdezte a Háromszék.

Első nap a három romániai magyar európai parlamenti képviselő, Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula fogadást ad az EP-s kollégáknak, ezáltal igyekezve tudatosítani az iroda létét, a tényleges megnyitóra másnap kerül sor. Erre meghívják a magyar és román kormány képviselőit és a brüsszeli küldöttségeket.

Az irodának a Magyar Ré­giók Házában biztosítottak helyet a magyar kormány támogatásával a ma­gyaror­szági régiók, valamint a Ma­gyar Turizmus Zrt., a Ma­gyar Kereskedelmi és Ipar­kamara képviselete, továbbá a HunInEu-iroda, a Kárpát-medencei Magyar Kép­viselők Fóruma által kezdeményezett Magyar Nem­zeti Kisebbsé­gek Eu­rópai Érdek-képviseleti Irodája mellett. Jól jön a szomszédság, véli Demeter János, hiszen tapasztalatokat vehetnek át a kollégáktól.

Az irodát a Kovászna és Hargita megyei tanács tartja fenn, székelyföldi jellegűvé Maros megye részvétele terjeszti ki. Igaz, nem a megyei önkormányzat, hanem a Nyárád Mente Kistérségi Társulás szállt be, az képviseli Marosszéket. Működése egyelőre időszakos lesz, fejtette ki érdeklődésünkre az alelnök: mivel nem tartozunk a Schengen-övezethez, román állampolgár egy fél évben legtöbb kilencven napot tölthet ott munkajogi kötelékek nélkül.

Így a két legforgalmasabb időszakban működtetik a képviseletet: április elejétől június végéig, valamint szeptember közepétől december közepéig. A tulajdonképpeni munka szeptemberben kezdődik, de ragaszkodtak ahhoz, hogy Magyarország EU-elnöksége idején nyissák meg a képviseletet, mondotta Demeter János. A fennmaradó hónapban az iroda berendezésével, tájékoztató anyagokkal való ellátásával foglalkoznak.

Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »