Lassan szivárognak az Orbán-csomag részletei

Fény derült tegnap a sokat kritizált konvergencia program néhány új részletére. A korábbi, gyógyszerkasszát érintő módosítások és extra adók továbbra is érvényben maradnak (a gyógyszergyártók extra adóját 12%-ról 18%-ra emelték). A fejlemények összhangban vannak a kormány eddigi kijelentéseivel, bár a gyógyszerkasszát érintő reformok és adók időzítése még kérdéses. A jelenlegi döntés ceteris paribus (minden egyéb változatlansága mellett) a Richter profitjának megközelítőleg a 2%-át, míg az EGIS profitjának az 5-6%-át erodálhatja éves szinten 2012 után. További részleteket 2011 július 1-én prezentál a kormány.

Összességében – komolyabb meglepetés híján – a bejelentés enyhén pozitív a Richter és az EGIS számára, ugyanakkor nem számítunk nagyobb ralira a hír hatására. A kormány azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a 350 milliárd forintos gyógyszerkasszából 120 milliárdot beszedjen a következő 3 évben.

A kormány ezenkívül bejelentette, hogy a MÁV 300 milliárd forintos adósságát konszolidálni fogják, de a jövő évben 45 milliárd forinttal alacsonyabb állami támogatást fog kapni a vasúttársaság, valamint 2013-ban és 2014-ben körülbelül 60 milliárd forinttal lesz kisebb a támogatás mértéke.

A kormány ismételten ígéretet tett a munkapiaci kondíciók javítására, viszont a munkanélküliségi segély időtartamát a jelenlegi 270 napról 3 hónapra rövidítik 2012 január 1-től.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »