Szomorú adatok Szlovéniából

A szlovéniai oktatási intézményekben befejeződött a beiratkozási időszak. A beiratkozások menetéről, az anyanyelv és a szakok szerinti adatokról a kétnyelvű intézmények szakszolgálataitól az információkat a lendvai Népújság tette közzé.

Eszerint a muravidéki kétnyelvű általános iskolákba a következő tanévben mindössze 78 elsős indul, közülük 18 tanulót írattak a szülők magyar anyanyelvi szintre. Az 1. Számú Lendvai KÁI lendvai alapintézményében 50 gyermeket írattak első osztályba, 45 szülő úgy döntött, hogy szlovén nyelven tanulja a gyermeke az írás és olvasás elsajátítását első szinten, 5 a magyart választotta. A Göntérházi KÁI az egyetlen, ahol több elsős kezdi magyar anyanyelvi szinten az írást és olvasást, mint szlovénul.

A gyertyánosi fiókiskolába kilenc gyermeket írattak a szülők, hatot szlovén, hármat „magyar egyre”. Az első osztály tekintetében Lendván 3, Gyertyánosban pedig 1 tagozat indul. A Göntérházi KÁI-ba az idén 9 tanulót írattak első osztályba, közülük 5 magyar, 4 pedig szlovén nyelven kezdi a „betűvetést”. A Dobronaki KÁI-ban ősztől 8 tanuló kezdi a kilencéves oktatást, négyen magyar anyanyelvi és négyen szlovén anyanyelvi szinten. A Pártosfalvi KÁI-ban az idén mindössze 2 elsőst jegyeznek, egyet magyar, egyet pedig szlovén anyanyelvi megoszlással.

Mindketten a központi iskolában kezdenek tanulni a 2. és a 3. osztályosok kombinált tagozatában. A hodosi és a domonkosfai fiókiskolák körzetében nincs egy elsős tanuló sem.A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában a legtöbb diák a gimnáziumi programra jelentkezett, összesen 23 (44 férőhely), a közgazdasági technikus szak némileg elmaradt a várttól, hiszen mindössze 9-en jelentkeztek ide, nem így a gépészeti technikus szakra, ahova 20 tanuló iratkozott.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »