Hamarosan újabb kamatemelés jöhet

Erősítheti a további kamatemelésekre vonatkozó várakozásokat, hogy a német infláció váratlanul két és fél éves csúcsra szökött márciusban. A német statisztikai hivatal második olvasatában közzétett uniós számítás szerinti adata azt jelezte, hogy Európa legnagyobb gazdaságában érvényes fogyasztói árak 2.3%-kal emelkedtek márciusban az egy évvel korábbihoz képest, és 0.6%-os volt a drágulás az előző hónappal összehasonlítva. (a nem EU harmonizált adat szerint 2.1%-os volt a drágulás és 0.5% hó/hó alapon). Utoljára 2008 januárjában voltak ilyen magasak a német fogyasztói árak. A mostani adatot egyébkén fölfelé módosították az első olvasathoz képest, ahol még 2.2%-os drágulást jelzett a statisztikai hivatal.

Németországnak döntő befolyása van az eurózóna kamatpolitikájára, lévén a közös térség legnagyobb és legerősebb gazdasága. Gyakorlatilag rég kamatemelést kellett volna kezdenie a Bundesbanknak, ha önállóan dönthetett volna az ország alaprátájáról, de csak a múlt héten került sor először kamatemelésre az eurózónában. A mostani adat megerősítheti, hogy az 1.25%-ra emelt alaprátát tovább fogja növelni a frankfurti jegybank, ami az idén még akár 50 bázisponttal is nőhet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply