Új adó jön: ismét a cégeket terheli az Orbán-kormány

A jelenlegi adóterhelés mellett a gyógyszerkészítmények termelői áron számított 5%-os extra adóját elvállalhatónak tartja a Magyarországi Gyógyszertgyártók Országos Szövetsége nevében Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója. Az érdekképviselet szerint egy ilyen 5%-os plusz adóteher évente 25 milliárd forintos bevételt jelenthetne a gyógyszerkassza számára, amivel az idei hiányt akár fedezni is lehetne.

Bogsch ugyanakkor elmondta, hogy a szakmai szervezet ragaszkodna ahhoz, hogy a plusz hozzájárulásukat az orvosok és nővérek bérezésére fordítsák. A szövetség elnöke ehhez hozzátette, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy a gyógyszerkassza kormány által tervezett 120 milliárd forintos lefaragását végre lehetne hajtani a nélkül, hogy ne romlana az ellátás színvonala.

Nagy Anna kormányszóvivő válaszában azt hangsúlyozta, hogy egyelőre még folynak a tárgyalások az érintettek és a kormányilletékesek között a gyógyszerkassza átalakításáról, de a körvonalazódó tervek szerint az valószínűsíthető, hogy az iparági különadót 12%-ról 18%-ra emeli a kabinet, illetve az orvoslátgatási díjat évi 10 millió forintra növelnék a jelenlegi 5 millióról.

A kormányszóvivő szerint napirenden maradhat a hatósági gyógyszerárak bevezetése is, amennyiben nem sikerül a kívánt eredményt elérni ezekből az intézkedésekből, de egyelőre az állami árszabás bevezetése nincs a tervek között.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply