Most már biztos: újabb megszorításokra lesz szükség

Folytatódni fog a huzavona az amerikai költségvetés körül, bár úgy tűnik, hétfőn sikerült megegyeznie a képviselőházi demokrata és republikánus delegáltaknak a büdzsé idei zárolásáról, amely egyelőre 38 milliárd dolláros költségbefagyasztást irányoz előre, illetve további 26 milliárd dollárnyi kiadási tétel kerülhet átvilágításra.

Ennek a sikernek az ellenére, nem látszik drasztikus fordulat az USA fiskális pályájával kapcsolatban, márpedig elkerülhetetlen a kiadások és bevételek szigorúbb összehangolása, ugyanis a pénzügyminisztérium saját számítása szerint is az USA adósságállománya május közepén elérheti a 14 300 milliárd dollárban meghatározott adósságplafont. Mindebből az következik, hogy a limit megemelése is elkerülhetetlen lesz, márpedig ez újabb súlyos tárgyalásokat vetít előre a politikai táborok között. Becslések szerint egyébként az USA az adósságküszöb átlépését követően is tudja intézni folyó ügyeit, legalább júliusig, ami azt jelenti, hogy ha be is kell rekeszteni az adósságértékesítést, a kamatfizetések és a lejáratok törlesztése nem kerülhet veszélybe, vagyis a tankönyvi definíció szerinti csőd forgatókönyve nem áll fenn. Ennek ellenére nem éppen egészséges az USA fiskális helyzete, emiatt Barack Obama, amerikai elnök már szerdán várhatóan meghirdet egy hosszútávra vonatkozó adósság és költségvetési stabilizációs stratégiát, aminek nem titkolt célja az is, hogy közelítse a republikánus és demokrata álláspontokat az adósságlimit megemelésének feltételeivel kapcsolatban.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »