A kínai cégek feletti állami befolyást vizsgálja az EU

Az Európai Unió a jövőben szigorúbb átvizsgálás alá vonná a kínai cégek európai felvásárlásait – jelentette a Bloomberg. Joaquin Almunia versenypolitikai biztos pénteki, a St. Gallen-i Nemzetközi Versenyjogi Fórumon tartott beszédében kijelentette, az Unió kiemelt figyelmet fordít annak feltérképezésére, hogy az európai cégeket felvásárló, vagy azokkal egyesülő kínai állami vállalatok milyen mértékben állnak a pekingi kormányzat politikai befolyása alatt.

„Azt próbáljuk meghatározni, hogy az egyes vállalatok önállóan határozzák-e meg üzleti stratégiájukat, vagy a döntéshozatal a felettük álló, őket ellenőrző entitás kezében van, regionális vagy állami szinten; illetve hogy milyen mértékben versenyeznek ténylegesen a többi állami céggel. Más szóval azt vizsgáljuk, hogy az állami befolyás következtében az egyes ágazatok vállalatai egy entitásként viselkednek-e, vagy sem.” – mondta Almunia. A biztos ugyanakkor kiemelte, hogy mindez nem tekinthető az EU-n kívüli, illetve állami kézben lévő cégekkel szembeni előítéletnek, az Unió felügyeleti szervei a piaci verseny fenntartása érdekében vizsgálják a központi befolyás mértékét.

A közelmúltban Brüsszel két jelentős kínai felvásárlást is engedélyezett. Az EU április elsejei jóváhagyását követően a China National BlueStar Co. kétmilliárd dollárért vette meg a norvég szilícium-gyártó Elkemet, míg korábban a bizottság nem gördített akadályt az elé, hogy a China Huaneng csoport 1.23 milliárd dollárért 50%-os részesedést szerezzen az InterGen energiaszolgáltató vállalatban.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »