Nem volt ok az örömre Gödöllőn

A hétvégi pénzügyminiszteri találkozó ülésén a résztvevők óvatos derűlátással nyilatkoztak a közös piac gazdasági növekedését illetően. Habár a közel-keleti és a japán események jelentősen nem vetették vissza az uniós piac lendületét, Portugália bedőlése ismét bizonyította, nem vagyunk még túl a válságon.

Portugália megsegítése volt az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának fő témája a hétvégi informális ülésen Gödöllőn. A találkozón döntés született arról, hogy az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap bevonásával azonnal megkezdi a tárgyalásokat az ibériai országnak szánt mentőövről. A támogatási csomagot legkorábban májusban fogadhatják el az uniós pénzügyminiszterek.

A mentési eljárás és a hitelcsomag összegének meghatározása még hetekig eltart, amíg az Európai Központi Bank és az IMF a lisszaboni kormánnyal együtt kidolgozza a szükséges költségvetési intézkedéseket. Előzetes számítások alapján Portugáliának várhatóan 80 milliárd eurós pénzügyi segítségre lesz szüksége, melyet akkor kaphat meg, ha megállapodnak az EU-val és az IMF-fel egyeztetett program végrehajtásában – nyilatkozta Olli Rehn a találkozó után. A gazdasági biztos szerint a mentőcsomaghoz az unió és a Nemzetközi Valutaalap kétharmad-egyharmad arányban járul majd hozzá.

A kétnapos ülésen Portugália mellett sok szó esett a költségvetési konszolidáció szigorításáról és a bankrendszer megerősítéséről is. Folytatni kell a költségvetési kiigazítást, a küszöbön álló banki stressz-teszteknek pedig átláthatónak és hitelesnek kell lenniük, hogy eloszlassák a piaci aggodalmakat – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A tervek szigorúságát jelzi, hogy az újonnan létrehozott Európai Bankhatóság (EBA) öt százalékos tőke-megfelelési mutató teljesítését ír elő a vizsgálat alá vont 90 európai bank számára, közölte Olli Rehn a kétnapos ülésen. Ugyanakkor a tagállamok között még nem alakult ki egyetértés a tőke-megfelelési mutató mértéke kapcsán, illetve, hogy a szám maximum vagy minimum követelményt fogalmazzon-e meg.

A résztvevők rögzítették azokat az iránymutatásokat is, amelyek a G20-ak április 14-15-i washingtoni találkozóján az európai uniós részvevők összehangolt álláspontját képviselik majd. Az EU számára kiemelt témák: a globális makrogazdasági egyensúlytalanságok beazonosítása, a nemzetközi pénzügyi rendszer reformja, a pénzügyi felügyeleti reform és a nyersanyagárak gyors emelkedésének megoldása.

Matus Dóra

Friss hírek