Választási dömping Nagy-Britanniában

A választójog gyakorlását illetően 2011 igen aktív év a brit választópolgárok számára. Május 5-én a nemzetiségi parlamentek és a helyi önkormányzatok összetételéről, illetve a választási rendszerről is döntenek Nagy-Britannia-szerte.

A már sokszor emlegetett népszavazás alkalmával arról dönthetnek a polgárok, hogy lecserélik-e a jelenlegi „győztes-mindent-visz” (first-past-the-post) választási rendszert az alternatív szavazat (alternative vote) rendszerére. 1975 óta most először tartanak referendumot a szigetországban.

A skót választópolgárok május 5-én, a 2007-es skót parlamenti választások óta először járulhatnak az urnákhoz. Emlékezetes, hogy 2007-ben a jobboldali Skót Nemzeti Párt a szavazatok többségét megszerezve északi parlament legnagyobb frakciójaként alakított kisebbségi kormányt. A skót parlament 129 képviselője részben a fent említett „győztes-mindent-visz” rendszer szerint (73 mandátum), részben pedig pártlisták alapján nyeri el mandátumát (56 mandátum).

A walesi gyűlési (National Assembly) választásokat legutóbb a skótokéhoz hasonlóan 2007-ben tartották, s idén május 5-én a walesi vezetésnek is új összetétele lesz. Itt szintén két szisztéma szerint állnak össze a Gyűlés mandátumai: a választók két szavazólapon, egyrészt a jelöltekre (40 mandátum), másrészt pedig pártlistákra (4 mandátum) szavazhatnak.

Új képviselőket választanak a 108 tagú Észak-Írországi Gyűlésbe is. Legutóbb 2007 márciusában tartottak parlamenti választásokat. A 108 képviselői helyből a Demokratikus Unionista Párt (DUP) 36-ot, a Sinn Féin 28-at szerzett meg.  

Május 5-én anglia-szerte 279 településen tartanak helyi önkormányzati választásokat. Londonban idén nem lesz voksolás, azonban olyan nagyobb városok eredményeire lesz érdemes odafigyelni, mint Birmingham, Liverpool, Leeds és Sheffield.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek