Obama lehet a huzavona nyertese

Mégsem áll le az amerikai állam, miután péntek este egyezségre jutottak a törvényhozás republikánusai, demokratái és a szintén demokrata kézben lévő Fehér Ház az idei költségvetést illetően. A megegyezés értelmében összesen mintegy 38 milliárd dolláros megszorítást hajtanak végre idén. A republikánusok eredetileg még nagyobb megszorításokat szerettek volna elérni, de megakadályozandó a szövetségi állam finanszírozásának a leállását, végül kompromisszumot kötöttek a demokratákkal. Ebben kétségkívül szerepet játszott az 1995-ös esztendő tapasztalata, amikor a kormányzat leállását elérő republikánusok népszerűsége nagyot csökkent az esetet követően.

A kompromisszum nyertese Barack Obama elnök lehet, aki a hónapokon át tartó vita során a kívülálló, racionális és felelősségteljes politikus szerepét vette fel, aki kompromisszumra és józanságra inti a két pártot. Ennek jeleként olykor saját pártjáról is egyes szám harmadik személyben beszélt. A kívülállóság látszatának a fenntartását megkönnyítette, hogy a részletek kidolgozását Obama már eleve átengedte a kongresszusi demokratáknak. Republikánusok ezért éppen azt vetik a szemére, hogy nem állt a tárgyalások élére.

Az elnöknek ugyanakkor éppen az volt a célja, hogy ne keveredjen bele túlzottan a költségvetési vitába. Obama a héten jelentette be, hogy indulni fog a 2012-es elnökválasztáson, elemzők ezért úgy vélik, hogy mostani középutas és kompromisszumokat hangsúlyozó politikájával az elnök a választásokon döntő szerepet játszó független választókat igyekszik megnyerni, akik a pragmatikusságot jobban értékelik a republikánus Teapárt radikálisságánál. A költségvetési kompromisszum végül talán éppen Obamának hozhatja a legnagyobb hasznot. 

Hettyey András

Friss hírek