Választások után Németországban

A legújabb közvélemény-kutatások eredménye lesújtó a német kereszténydemokraták és liberálisok számára: a Frankfurter Allgemeine által közzétett felmérések szerint a Zöldek akár a kancellárt is adhatnánk egy Zöldek-SPD kormányban. A tartományi választások előtt és után mozgalmas a német belpolitikai élet: Baden-Württemberg tartományban megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a Zöldek és a szociáldemokraták között, Szász-Anhalt tartományban a kereszténydemokraták és az SPD egyezett meg az eddig koalíciós felállás folytatásának legfőbb feltételeiben. Eközben az FDP-ben belső válság alakult ki: a liberális Guido Westerwelle lemondott pártelnökségi és kancellárhelyettesi posztjáról, a politikust egyre valószínűbb, hogy Philipp Rösler egészségügyi miniszter fogja követni a párt élén.

Felmérések

A német tartományi választások egyértelmű győztesei mindkét tartományban a Zöldek, akik Baden-Württembergben megkétszerezték, Rajna-Pfalzban pedig megháromszorozták szavazataik arányát. A Zöldek előretörésének okát az elemzők a japán atomhelyzet okozta belpolitikai és társadalmi konfliktusra adott eredendő zöld válaszban és a szövetségi kormányzat döcögős és vitatott atompolitikájában látják.

A Forsa Intézet közvélemény-kutatása alapján a Zöldek hét százalékpontos népszerűség növekedésükkel 28 százalékon új csúcsot döntöttek, ezzel szövetségi szinten megelőzve a szociáldemokratákat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az SPD támogatottsága két százalékpontot esett az elmúlt héthez képest, így a szociáldemokraták népszerűsége 23 százalékon áll. A CDU/CSU három százalékpontos veszteségével 30 százalékon áll. Igazán drámai azonban az FDP helyzete: a még Westerwelle lemondása előtt készült felmérés szerint két százalékpontos csökkenésével a párt három százalékot érne el, és ezzel megbukna az öt százalékos parlamenti bejutási küszöbön. A baloldali Linke támogatottsága egy százalékpontos növekedés után kilenc százalék.

Ha tehát most vasárnap lennének a szövetségi választások a szociáldemokratákat megelőző Zöldeknek még a kancellárállítás jogára is lenne esélyük: a Zöldek és az SPD a 2009-es Bundestag-választások óta most először ért el abszolút többséget.  A Zöldek már 2010 őszén is megelőzték egyszer a szociáldemokratákat, a Zöldeknek és szociáldemokratáknak akkor is meg volt a többségük a CDU/CSU, FDP és Linkével szemben, azonban nem ekkora előnnyel. A kormányzó koalíció pártjai, a CDU/CSU és az FDP 18 százalékponttal kevesebb támogatottságra tennének szert egy most vasárnapi választáson – áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében.

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Baden Württembergben

Annak ellenére, hogy konkrét koalíciós megegyezés még nincs, jelenleg szinte biztosra vehető, hogy az 58 éve kereszténydemokrata Baden-Württemberget egy Zöldek-SPD alkotta koalíció fogja kormányozni – a német történelem első zöld miniszterelnökének vezetésével.  Rajna-Pfalz tartományban a szociáldemokrata vezetésnek ismét bizalmat szavaztak a választók, bár jóval kevesebben, mint 2006-ban – a tartományi SPD-kormány elveszítette abszolút többségét, a Zöldek azonban itt is potenciális koalíciós partnernek számítanak. Bár a CDU tudott javítani választási eredményén, lehetséges koalíciós partner hiányában – az országos szinten szövetséges FDP nem tudta átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt – esélytelen a kormányzásra.

A Zöldek és az SPD között a zöld miniszterelnök-jelölt, Winfried Kretschmann szerint nagy az egyetértés, ezért kerülhet sor gyorsan a „szinte szerelemházasság” szövetségre . A politikus szerint a koalíciós partnerek központi céljai közé tartozik a polgárok aktívabb és nagyobb részvételének megvalósítása – számol be a Spiegel Online. A tervek szerint a koalíciós tárgyalásokat egy hónapon belül befejeznék, az új, Kretschmann vezette kormány május 12-én állhatna fel, ezzel megtörve a közel hatvan éve tartó kereszténydemokrata uralmat a tartományban.

Kretschmann tervei szerint a „Stuttgart 21” sokat vitatott és a Zöldek által elutasított, az SPD által azonban támogatott infrastrukturális projektjének ügyében népszavazásra kerül majd sor, amelynek eredményét a párt elfogadja. A polgárokra való döntéshárítás jó megoldása lehet a Zöldek és szociáldemokraták közötti ellentétes álláspontok feloldásának.

Nils Schmid, a tartomány szociáldemokrata vezére „a tartomány történelmi lehetőségéről” beszélt, az SPD és Zöldek közös témái a tartomány gazdasági erje, szociális összetartás és ökológiai jövője. Schmid szerint a partnerek azokat a pontok is „barátságosan előzékenyen” fogjálk megközelíteni – írja a Spiegel Online. A Spiegel további értesülései szerint személyi döntésekre a koalíciós tárgyalások végén kerülne sor, mivel ezek a legnehezebben kialkudható témák. Kiszivárgott találgatások szerint Nils Schid a gazdasági és pénzügyi minisztériumot egyesíteni, melynek vezetésével erős politikai ellensúlya lehetne Kretschmann miniszterelnöknek.

Szász-anhalti megegyezés?

Majd három héttel a tartományi választások után úgy tűnik, Szász-Anhaltban folytatódhat a CDU-SPD alkotta nagykoalíció kormányzása: a két párt koalíciós tárgyalásai során megegyezett a lényegi pontokban, személyi és részletkérdésekben azonban még nem született döntés és a pártkongresszusok végső belegegyezésére is szükség van még. A kereszténydemokraták és szociáldemokraták között „nem lát politikai nézeteltéréseket” a miniszterelnök-jelölt és frakcióvezető Reiner Haseloff.  A politikus azonban hangsúlyozta, hogy a megállapodások feltétele a finanszírozhatóság, a cél továbbra is tartományi államháztartás konszolidálása és az újabb eladósodás megakadályozása, mivel Szász-Anhaltnak jelenleg több mint húsz millió euró tartozása van – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az FDP válsága és reménysége

A választások nagy vesztese az FDP, ráadásul a katasztrofális választási eredményeket még rosszabb közvéleménykutatási adatok követették. Nem csoda tehát, hogy a párton belül egyre többen követeltek személyi következményeket. Miután Guido Westerwelle pártja nyomására úgy döntött, hogy nem indul többet a pártelnökségért és kancellárhelyettesi posztjáról is lemondott, némi sikert mégis elkönyvelhet magának: az FDP vezetése és frakciója Westerwelle kezdeményezésére elkötelezte magát, hogy a politikus a ciklus végéig maradhat külügyminiszteri posztján.  Westerwelle az elköteleződés további részévé tette Rainer Bürderle gazdasági miniszter és Birgit Homburger Bundestag-frakcióvezető is a ciklus végéig töltehetik be hivatalukat.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Westerwellét a párt élén és a kancellárhelyettesi pozícióban Philipp Rösler egészségügyi miniszter fogja követni. A 38 éves orvosból lett politikus a májusi kongresszuson jelölteti magát a pártelnökségi posztra. Rösler, aki egészségügyi miniszteri hivatalát meg kívánja tartani, a párt jövőjével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A következő hetekben az újrakezdésen fogok dolgozni a teljes párttal” – írja a Spiegel. A politikus személyi és tartalmi változásokat tervez véghezvinni, abban azonban biztos, hogy Christian Lindner FDP-főtitkárt posztján kívánja tartani. Ahhoz azonban, hogy Röslernek, az FDP új reménységének mennyire sikerül majd pártja népszerűségét növelni, a választók bizalmát helyreállítani, a tartalmi kérdéseket és ezáltal a párt jövőjét megválaszolni, még szükség van a májusi pártkongresszus döntésére. Természetesen elképzelhető az is, hogy Westerwelle lemondásának és utódlásának hírére a népszerűségi mutatók már most elkezdenek felfelé kúszni.

Balog Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »