Katyn emlékművet avattak Óbudán

„Életem legnehezebb döntése volt. Meg kellett csinálnom ezt a filmet, ez apám, anyám története,  és azoké az embereké, akik a kommunista rendszer ellen harcoltak” – nyilatkozta az Oscar-életmű díjas Andrzej Wajda a Katyn című filmdráma lengyelországi bemutatója előtt 2007 szeptemberében. Négy évvel később Budapesten Katyn-emlékművet avattak.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő magyar kollégájával együtt avatta fel Óbudán a Katyn emlékművet. A lengyel köztársasági elnök ünnepi beszédében elmondta, hogy az emlékmű az ezeréves lengyel-magyar barátság bizonyítéka. Komorowski fölidézte az 1956-os magyarországi eseményeket, hangsúlyozván, a térségben minden nemzetnek megvan a maga „katyni tragédiája”. Schmitt Pál köztársasági elnök szintén kitért a két ország különleges barátságára, majd felhívta a figyelmet Katyn magyar áldozatára is, Korompay Emánuel Aladárra, aki a varsói egyetem lektoraként vesztette életét a Vörös Hadsereg akciójának következtében. Tarlós István főpolgármester a vérengzés történelmi hátteréről beszélt.

1940 márciusa és júniusa között a katyńi erdőben, továbbá Mjednojében és Harkovban legfelsőbb politikai utasításra végezték ki a szovjet fogságba esett lengyel tisztek közel 10 ezer fős tömegét, többségükben tartalékosokat, mérnököket, orvosokat, tanárokat, vagyis az értelmiség képviselőit. Az áldozatok száma összesen 22 ezer főre tehető, ám a pontos számadatot vélhetően soha nem fogjuk megismerni. Katyn máig meghatározza a lengyel-orosz kapcsolatok alakulását. Több orosz levéltári anyaghoz még mindig nem tudnak hozzáférni a lengyel kutatók, ugyanakkor komoly előrelépést jelentett, hogy tavaly novemberben az orosz parlament elfogadta  annak a nyilatkozatnak a szövegét, amely szerint Sztálin személyes utasítására hajtották végre a 71 évvel ezelőtti mészárlást.

A szónokok fölidézték Lech Kaczynski államfő és kíséretének tavaly április 10-i tragikus repülőgép-szerencsétlenségét. A gépen ült az az Andrzej Przewoznik is, aki a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője volt és aki nélkül nem születhetett volna meg az óbudai emlékmű.

Kovács Orsolya Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »