Nem marad mentelmi joga az elnöknek?

Tíz kommunista képviselő benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amellyel azt kívánják elérni, hogy szűnjön meg az orosz elnökök mentelmi joga hivatali idejüket követően. Ennek értelmében egy orosz ex-elnököt ugyanolyan jogi felelősség terhelné, mint bármely más orosz állampolgárt, számolt be a napokban a Lenta.ru orosz hírportál.

Alekszander Kulikov a törvény egyik ötletgazdája szerint, egy orosz állampolgár sem rendelkezhet olyan kiváltságokkal, amelyek immunitást nyújtanak bárkinek a jogi felelősségre vonás alól, és ez alól még az elnök sem lehet kivétel. Nina Osztanyina, szintén kommunista képviselőnő a következő költői kérdéssel próbálta meg érzékeltetni a törvényjavaslat helyénvalóságát: miért vonható felelősségre Jacques Chirac, ha Vlagyimir Putyin nem?

Kulikov optimista a módosítás elfogadását illetően, hiszen 50 százalék esélyt lát a megvalósulásra, sőt Medvegyev elnök támogatása esetén biztosra veszi annak hatályba lépését. Az orosz elnököt és családját megillettő garanciákról és jogosultságokról szóló törvényt Putyin írta alá 2001 februárjában. Eszerint az elnök immunitást élvez mindenféle bírói, illetve végrehajtói hatalommal szemben. Megbízatását követően pedig kizárólag súlyos bűncselekmény elkövetése esetén, a parlament mindkét házának konszenzusát követően lehet bíróság elé állítani.

Rózsa József

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »