Václav Klaus Dél-Amerikában tárgyalt

Václav Klaus cseh köztársasági elnök március 30. és április 3-ka között Argetínában járt hivatalos látogatáson, ahol Cristina Fernandez Kirchner elnökkel találkozott, majd április 7-ig Sebastián Pinera chilei elnökkel tárgyalt.

Klaus utoljára tizenhét évvel ezelőtt volt Argentínában még miniszterelnökként. Most köztársasági elnökként tért vissza Buenos Airesbe, hogy fontos politikusokkal találkozzon, de legfőképpen az argentín elnökkel, Cristina Fernandez Kirchnerrel folytasson megbeszéléseket. A két államfő találkozására az elnöki palotában, a Casa Rosadaban kerül sor (ami szó szerint Rózsaszin Házat jelent) a város központjában. A hivatalos ebéden Klaus spanyolul üdvözölte az argentín elnököt. Klaus spanyolul egy nyelvtanfolyamon tanult meg, ahol feleségét, Liviát is megismerte. Kirchnerrel bilaterális kérdésekről tárgyaltak, de szóba kerültek az Európai Unió és a Mercosur közötti kapcsolatok és az Unió aktuális problémái is. Argentínát sújtotta már valutaválság és az elnök asszony egyetértett Klaussal abban, hogy a valutaárfolyamok rögzítése komoly hiba volt.

A cseh köztársasági elnök a magas szintű talákozó után szakmai kérdésekkel is foglalkozott. Beszédet mondott egy cseh-argentín üzleti szemináriumon és előadott a Torcuato Di Tella egyetemen a globális felmelegedés témájáról. Ott az elnök dedikálta az éghajlatváltozásról szólo könyvének spanyol kiadását is. „Tavaly Madridban Kirchner elnök asszony kért egy példányt a könyvemből és nagyon megörültem, amikor a mostani találkozásunkkor azt mondta, hogy elolvasta és teljesen egyetért vele”, mondta Klaus.

Hivatalos látogatás Chilében

A csehek részt vesznek a chilei infrastruktúra kiépítésében és továbbra is támogatni fogják a Torres del Paine híres chilei nemzeti park erdőjének megújíítását, amely 2005-ben égett le egy cseh turista által okozott tűz miatt. Ezekkel az eredményekkel zárult a Klaus és Sebastián Pinera chilei elnök közötti találkozás. Pinera, aki az első jobboldali chilei elnök a demokrácia visszaállítása óta, szívélyes és látványos fogadtatásban részesítette a cseh elnököt és Karel Schwarzenberg cseh külügyminisztert.

Lehetőség a cseh cégeknek és a csehek hírnevének javítására

A két elnök a tárgyalások után aláírt egy megállapodást turisztikai és gazdasági együttműködésükról. Beszéltek az Európai Unió problémáiról, az észak-afrikai helyzetről és közös együttműködésükről az ipari és védelmi területen is.

Csehország jó hírnevén Chilében foltot hagyott a 2005 februárjában kialakult tűz, amely hatalmas károkat okozott a Torres del Paine nemzeti parkban. A tűzért egy cseh turista volt a felelős, aki a parkban ebédet készített és közben egy szikra átugrott a fűre és a tűz szétterjedt a környező erdőkre. Egy hónapig oltották a tüzet, amely tizenhatezer hektárnyi erdőt pusztított el. A tettes ezt a természeti katasztrófát minden évben próbálja jóvá tenni, és rendszeresen visszatér önkéntesekkel, hogy a helyszínen új fákat ültessen, de a chilei nemzeti park megújítását a cseh kormány is támogatja.

Molnár Antónia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »