Most nyolcvan milliárd euróba kerül a mentőöv

A Bizottság előzetes becslése alapján nagyjából 80 milliárd euró összegű pénzügyi támogatásra lehet majd szüksége Portugáliának, aminek előfeltétele lesz az a fiskális, strukturális és bankstabilizációs intézkedéseket tartalmazó EU-IMF program, aminek elfogadását május közepére jelezte előre pénteken Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.

Az EU pénzügyminiszterei pénteken mandátumot adtak az Európai Bizottságnak arra, hogy az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal közösen azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a portugál ügyvezető kormánnyal (és annak ellenzékével) egy ambiciózus kiigazító csomag elfogadásáról, ami előfeltétele lesz a Lisszabon által csütörtök éjjel hivatalosan igényelt pénzügyi támogatás folyósításának. A döntésről szóló közleményt péntek kora délután olvasta fel Gödöllőn a sajtónak Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke.

Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, hogy a Bizottság nagyon előzetes becslései szerint a Portugáliának nyújtandó pénzügyi mentőcsomag 80 milliárd euró körül lesz, és a korábban elfogadott ír programhoz hasonlóan tartalmazni fog külön a bankszektor stabilizálását célzó pénzügyi keretet is. Rehn úgy vélte, hogy a programot legkésőbb május közepéig kitárgyalhatják és elfogadhatják, majd Lisszabon egy nagyjából tíz napos átmeneti időszakot követően, június elejéig hozzáférhet az első hitelekhez. A biztos bízik abban, hogy Portugália áprilisban és májusban képes lesz biztosítani hiteleinek refinanszírozását, ám – tette hozzá – júniusban ez már nagyobb kihívás elé állítaná az országot.

A program futamideje a görögökéhez és az írekéhez hasonlóan várhatóan 3 év lesz, és a forrásokat az EU részéről egyfelől a kormányközi európai pénzügyi stabilitási eszközből (EFSF), másfelől a közösségi büdzsé által garantált európai pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSM) bocsátják majd rendelkezésre. Ezt egészítheti ki a Nemzetközi Valutaalap által nyújtandó hitelkeret, ami az eddigi gyakorlat szerint a teljes összeg harmadát tette ki.

Az Eurócsoport és az EU-pénzügyminiszterek által jegyzett közlemény leszögezi, hogy a portugál program kiindulópontja az a fiskális csomag lesz, amiről még március 11-én állapodott meg a fő uniós intézményekkel a portugál kormány, amely ugyanakkor nem sokkal később a program parlamenti elutasítását követően lemondani kényszerült. Rehn utalt rá, hogy ezért a leendő program nem lehet pontosan ugyanaz, de mindenképpen azon fog alapulni.

A miniszterek abban is megállapodtak, hogy a majdani programnak három pilléren kell alapulnia. Ezek: ambiciózus költségvetési kiigazítás a fiskális fenntarthatóság biztosítására; a növekedés és a versenyképesség javítását célzó szerkezeti reformok a külső és belső makrogazdasági egyensúlyi problémák kezelésére, amelyeknek egy ambiciózus privatizációs program is része kell, hogy legyen; a pénzügyi szektor likviditásának és fizetőképességének megőrzésére irányuló intézkedések.

Rehn szerint normális esetben kormányok számítanak tárgyalópartnernek, ám a helyzet sürgőssége és a június 5-re kiírt rendkívüli portugál választások miatt „lényeges, hogy az ellenzéki pártokkal is megvitassák a programot”. Az ügyvezető kormányra vár a feladat, hogy megszerezze a mértékadó pártok támogatását, amelyet követően a pénzügyminiszteri tanács és az Eurócsoport a Bizottság és az Európai Központi Bank értékelése alapján és a nemzeti eljárásokkal összhangban jóváhagyja a programot. „Felszólítunk valamennyi portugál politikai pártot, hogy gyorsan állapodjanak meg a kiigazító programban és a választásokat követően olyan új kormány alakuljon, amely minden további nélkül képes lesz elfogadni és végrehajtani a fiskális konszolidációra és a szerkezeti reformokra irányuló intézkedéseket” – áll a nyilatkozatban.

Klaus Regling, az EFSF vezérigazgatója úgy vélte, hogy a piacok nagyon pozitívan reagáltak a portugál bejelentésre és az az uralkodó nézet, hogy „a három ország (Görögország, Írország és Portugália) leválasztása hozzájárul majd a fertőzés tovaterjedésének megakadályozásához. Felhívta a figyelmet arra, hogy a spanyol köténypiacokat nem érintette a portugál pénzügyi mentőöv híre és a spanyol hozamfelárak az év eleje óta 200 bázisponttal csökkentek. „Spanyolországnak van hozzáférése a piacokhoz, ugyanez nem mondható el Portugáliáról vagy Görögországról” – vélekedett, hozzátéve, hogy „a piacok jobban megértik most a helyzetet az eurózónán belül”. Arra is rámutatott, hogy az általa irányított pénzügyi stabilitási eszköz – amely januárban hajtott végre először nagy sikerű kötvénykibocsátást – a döntés meghozatalától számított tíz napon belül képes felhajtani kölcsönöket a piacon.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy az irányadó kamatok megemelésével (25 százalékpontos emelést hajtott végre az EKB csütörtökön), illetve ennek kilátásba helyezésével az EKB belehajszolta a portugál bankokat és a kormányt a pénzügyi mentőöv megigénylésébe.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »