Népszámlálási kampányok a Kárpát-medencében

Az Európai Unió tagállamaiban egységes időpontban tartandó népszámlálás már itt van a küszöbön. Erdélyben elindult, a Felvidéken tovább pörög a kampány-gépezet, amelynek célja: meggyőzni a magyarokat nemzeti hovatartozásuk vállalásáról.

Erdély: kezdődik

Erdélyben már az év elején felmerült egy népszámlási kampány indítása, ám annak lényegi elemei csak most kezdenek körvonalazódni. A felvidéki akcióhoz képest való késettséget nagyban indokolja, hogy Szlovákiával ellentétben — ahol májusban tartják az összeírást — a romániai népszámlálás csak október 22-31. között zajlik majd le. Ugyancsak meghatározza a kampány intenzitását, hogy januárban az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége által felállított Népszámlálás Munkacsoport a romániai magyar kisebbség fogyásának megállását jósolta. A több demográfiai vizsgálattal alátámasztott eredmények azt mutatják, hogy a 6,6%-os számarány állandósulása várható a csökkenés helyett.

Ugyancsak pozitívan befolyásolják a népszámlálást a magyar kisebbség tekintetében, hogy előre láthatóan kedvező körülmények ígérkeznek a lebonyolítást illetően (bár ez Szlovákiára is igaz) : kétnyelvű ívek és magyar lekérdezés lehetősége is valószínűsíthető, a nemzetiséggel kapcsolatos kérdés megfogalmazásában pedig eltűnt a nemezeti kisebbségek számára az előző alkalmakkor tapasztalt nehezítés.

Hat célcsoport

Az RMDSZ most induló tájékoztató kampánnyal kapcsolatban Kovács Péterrel, a Népszámlálási Munkacsoport megyei szervezetekkel való kapcsolattartással megbízott tagjával, kampányszervezőjével a transindex.ro készített interjút. Ebből megtudhatjuk, hogy a kampánynak — amelynek célja, hogy „minél valósabb kép alakuljon ki a romániai magyarság számarányát illetően” — hat célcsoportja van: 1. olyan települések, ahol a magyarság aránya 20% körül billeg, 2. azok a, zömében magyarok által lakott települések, ahol magas számú magyar ajkú roma is él, 3. vegyes házasságban élők, 4. lakótelepi szórvány, 5. csángók, 6. svábok.

Szervezési-logisztikai szinten négy síkon indít kampányt az RMDSZ, ebből a legfontosabb az önkormányzatok szintje, amelynek útján a kérdezőbiztosok toborzása folyik. Ugyanakkor nagyon fontos szerepe van a megyei szervezeteknek, hogy a települési vélemény-formálókkal kapcsolatot tartsanak, de az egyházaknak és civil szervezeteknek is.

Felvidék: az új honlap

A hajrába kezdő szlovákiai népszámlálási kampány legnagyobb újdonságát az elkészült magyar tájékoztató honlap jelenti (amint azt már korábban írtuk, a „Mindenki számít” elnevezésű kampány a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezésére indult el, amelyhez a politikai erők, de számos civil szervezet is csatlakozott). A weboldalon megtalálhatjuk a magyar nyelvű adatlapokat és a kitöltési útmutatót is, de bárkinek lehetősége van egyéb kérdést feltenni a népszámlálással kapcsolatban. Innen tölthető le a kérdezőbiztosnak való jelentkezéshez szükséges dokumentum is, amelyet a polgármesteri hivatalban kell leadni.

A népszámlálásig — amelynek közeledtét egy számláló jelzi — folytatódó kampányhoz már eddig is számtalan médiapartner és egyéb támogató érkezett, de a feltüntetett számlaszámon további támogatásokat is várnak a szervezők. A népszámlálással kapcsolatos információkat a kampány Facebook-oldalán is követhetjük. A kampány logóját a Most-Híd és az MKP is elhelyezte saját honlapján.

A Most-Híd pályázata

A „Mindenki számít”-kampányban való részvétel mellett a Most-Híd belekezdett saját kampányába is. A „Voltál vagy leszel” elnevezésű program nemcsak a szlovákiai magyarok, de a többi nemzeti kisebbség megszólítására is törekszik (erre szolgálnak a párt roma, ruszin és német nyelvű honlapjai). Ennek érdekében a tájékoztató anyagok és a plakátok is több nyelven készülnek.

A kampány keretében a Most-Híd korhatárbeli kötöttségek nélkül pályázatot írt ki. A május 6-i határidővel meghirdetett versenyre a pályamunkákat „Miért jó Szlovákiában nemzeti kisebbséghez tartozni, melyek a nemzeti kisebbséghez való tartozás előnyei” témakörben várják. Hangsúlyozzák, hogy az esszék érkezhetnek magyar, cseh, horvát, bolgár, ruszin, német, lengyel, ukrán, roma és szlovák nyelven is.

Kritikák

Az elmúlt héten több támadás is érte a magyarok népszámlálási tájékoztató kampányát. A legkiélezettebb kritikák a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részéről érkeztek. Ján Slota mellett a magyarellenesség szimbolikus személyévé váló Rafael Rafaj, az SNS házelnöke is többször fogalmazta meg aggályait a kampány miatt. A frakcióvezető már az elmúlt hónapban is jelezte, véleménye szerint a magyarok a kampánnyal népszámlálási csalásra készülnek, most azonban a kérdőívekkel akadt gondja.

Rafaj azt mondta, semmilyen törvényben nincs alapja annak, hogy a kérdezőívek többnyelvűek legyenek. Egy későbbi nyilatkozatában Berényi József, az MKP elnöke emlékeztett, Rafael Rafaj ott ült a parlamentben akkor is, amikor 2008. június 18-án a parlament nagy többséggel jóváhagyta az MKP módosító javaslatát a népszámlálásról szóló törvényhez, melynek értelmében a kérdezőívek a nemzetiségek nyelvén is kitölthetők.

Az SNS politikusa arról is beszélt, hogy az lenne az ideális, ha Szlovákia minden polgára kifejezné lojalitását és szlováknak vallaná magát a népszámláláson. Egyúttal követelte, hogy — elsősorban délen — független megfigyelők ellenőrizzék a népszámlálás lefolyását, mivel a Roma Unió Pártja szerint 7 eurót kínálnak a cigányoknak azért, hogy magyarnak vallják magukat – írja a bumm.sk

Kitekintő- Válent Viktória - összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »