Beiktatták az új mianmari elnököt

A mianmari ex-miniszterelnököt, Thein Sheint a múlt héten beiktatták az ország újonnan létrehozott elnöki pozíciójába, ezzel hivatalosan is véget vetve a junta vezette kormány hatalmának. Összesen 58 új kabinet-tag esküdött fel a parlamentben, többek között a két elnökhelyettes is, így lezárult a hét lépéses „fegyelmezetten virágzó demokráciáért” program utolsó fázisa. Than Shve, aki az elmúlt húsz évben vezette az országot, lemondott a fegyveres erők vezetői pozíciójáról, és hivatalosan is feloszlatta a Egyesült Szolidaritás és Fejlődés Pártját, mely a korábbi katonai rezsim politikai formációja volt. Than Shve megüresedett pozíciójára Min Aung Hlaing lépett.

Bár a húsz év után először meghirdetett választásokat hivatalosan a demokratikus értékek fényében tartották, a kritikusok szerint szemfényvesztésről van csupán szó, mivel az állítólagos civil kormány volt tábornokokból, szolgálatos tisztekből és technokratákból áll. A parlamenti mandátumok egynegyede előre fent volt tartva a junta jelöltjeinek, a helyek kétharmadát pedig a katonai vezetőség által irányított két szövetséges csoport foglalta el. Az Ang Szán Szú Kji – a demokráciáért évtizedek óta küzdő Nobel-békedíjas asszony – által vezetett legjelentősebb ellenzéki politikai erő nem szerzett mandátumot a parlamentben, miután bojkottálta a szerinte nem fair választásokat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete kijelentette, hogy a névváltoztatásnál többre van szükség, a kormánynak el kell távolodnia a katonai hatalom maradványaitól. Egyes polgárok a hatalomváltozást egy kígyóhoz hasonlítják, aki levetette bőrét és újat öltött magára. Jelenleg a legfőbb kérdés, hogy milyen szerepet fog vállalni az új vezetésben Than Shve. A BBC tudósítója szerint senki sem hiszi benne, hogy Shve önként félreáll, és lemond majd befolyásáról.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »