Életbe léphet a módosított munkaügyi törvény

Kihirdette Traian Băsescu román államfő a módosított munkaügyi törvényt, a jogszabályt kormányzati felelősségvállalással, a parlamenti vita kikerülésével fogadta el az Emil Boc vezette kabinet. Az immár szokásossá váló eljárás során az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, amely megbukott, majd az Alkotmánybíróságon támadták meg a jogszabályt, ám a taláros testület sem adott helyt kifogásaiknak.

A törvény több ponton is módosítja az eddig érvényes szabályozást: a meghatározott időtartamra kötött munkaszerződések maximális ideje például 36 hónap lesz az eddigi 24-el szemben, ezt pedig akár háromszor is meghosszabbíthatják majd.

A munkavállalói szakszervezetek szerint azonban nem csak ez a rendelkezés kedvez a munkaadói oldalnak, hanem az is, hogy kivették a törvényből a kollektív munkaszerződésekre vonatkozó részt. Ezeket egy külön törvényben szabályozná a jogalkotó, melyet év végéig fogadnának el. Ezzel a lépéssel az érdekvédelmi szervezetek létét sodorja veszélybe a kormány – vélik a szakszervezeti vezetők.

Az új szabályozás meghosszabbítja a próbaidőt is, vezetői funkciók esetében 120, egyébként 90 napra, a feketemunka visszaszorítása érdekében pedig büntetőjogi következményekkel sújtja az ötnél több szerződés nélküli alkalmazottat foglalkoztató cégeket, ezek vezetői akár kétéves szabadságvesztéssel is számolhatnak.

A kormány a munkaerőpiac rugalmasabbá válását reméli a jogszabálytól, melynek elfogadását a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) címzett szándéknyilatkozatában is vállalta.

Illyés Gergő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »