Hatvanhét kórházat zár be a kormány

ROMÁNIA  A csütörtök esti kormányülésen döntés született arról, hogy az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakembereinek korábbi felmérése alapján országszerte 67 kórház fejezi be tevékenységét.

A döntés értelmében ezen intézmények április 1.-étő nem köthetnek szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. A minisztérium közleményéből kiderül, hogy ezzel a lépéssel 670 orvos és 2.043 betegápoló munkahelye változik meg: ők egyrészt a kialakuló idősek otthonában kapnának feladatot, másrészt pedig velük pótolnák az egyéb egészségügyi intézmények hiányzó személyzetét.

A közleményből kiderül, hogy hét kórházat a munka- és családvédelmi minisztérium égisze alatt idősek otthonává alakítanak át, így az erdélyi Szilágycseh kórházát is. Az egészségügyi tárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy hat kórház sürgősségi osztályát központi finanszírozással tartson fel, ebbe a kategóriába Erdélyben Újszentanna (Arad megye), Nagysármás (Maros megye) és Buziásfürdő (Temes megye) lehet érintett. Újszentannán, a Kolozs megyei Mócson és Marosújváron, további három településsel egyetemben, huszonnégy órás mentőszolgálatot hoz létre a szaktárca.

Az egészségügyi minisztérium számításai ezen 67 intézmény éves költsége 174,2 millió lejt, ezen összeget a jövőben a meglévő intézmények fenntartására fordítja majd az állam.

impulzus.ro

Friss hírek