Vörös Péter: Mit akar Fico?

A Híd a parlament márciusi ülésére benyújtotta a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, amely egyébként a koalíció egyik, kormányprogramban vállalt kötelezettsége.

Robert Fico és kollégái, a régi és újsütetű SNS-esek természetesen azonnal kaptak az alkalmon és rugdosni kezdtek a magyarokba magyarázva, mennyire fölösleges és káros ez a törvény, és milyen elfogadhatatlan módon részesíti előnyben a kisebbségi nyelvet az államnyelvvel szemben Szlovákiában. Az egész vitát indulatok és extrém megnyilvánulások jellemzik. Olyanok, amelyekért igencsak szégyelleném magam, ha hídas képviselőtársaim szájából hangzottak volna el a szlovák nemzet irányában. 

Robert Fico tehát semmi mást nem csinál, mint amit négy évig láthattunk tőle: az oszd meg és uralkodj „ősi parancsát” követi. Minél hamarabb vissza akar kerülni a hatalomba, és nagyon ügyesen használja ki a kialakult helyzetet annak érdekében, hogy elbizonytalanítsa a kormánypárti képviselőket a kisebbségi nyelvhasználati törvény ügyében. Ő is jól tudja, hogy Szlovákiában a legolcsóbb politikai húzás és a leghatékonyabb figyelemfelkeltés, ha a magyarokkal riogat. És Fico még rátett egy lapáttal: fellépésre szólított fel Orbán Viktor ellen a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgároknak nyújtandó választójog tekintetében. És mivel már nem ül a miniszterelnöki bársonyszékben és nem hívhatja össze a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, így hát Robert Fico rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez. 

Most már csak a kormánykoalíció képviselőin múlik, hogy hajlandóak- e úgy táncolni, ahogy Fico fütyül. Nagy kár lenne, ha megadnák magukat a nyomásának és hagynák magukat kiprovokálni. Nem vezetne ez máshoz, mint a kormány további meggyengüléséhez és Robert Fico hatalmi ambícióinak beteljesüléséhez. 

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »