Vörös Péter: Mit akar Fico?

A Híd a parlament márciusi ülésére benyújtotta a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, amely egyébként a koalíció egyik, kormányprogramban vállalt kötelezettsége.

Robert Fico és kollégái, a régi és újsütetű SNS-esek természetesen azonnal kaptak az alkalmon és rugdosni kezdtek a magyarokba magyarázva, mennyire fölösleges és káros ez a törvény, és milyen elfogadhatatlan módon részesíti előnyben a kisebbségi nyelvet az államnyelvvel szemben Szlovákiában. Az egész vitát indulatok és extrém megnyilvánulások jellemzik. Olyanok, amelyekért igencsak szégyelleném magam, ha hídas képviselőtársaim szájából hangzottak volna el a szlovák nemzet irányában. 

Robert Fico tehát semmi mást nem csinál, mint amit négy évig láthattunk tőle: az oszd meg és uralkodj „ősi parancsát” követi. Minél hamarabb vissza akar kerülni a hatalomba, és nagyon ügyesen használja ki a kialakult helyzetet annak érdekében, hogy elbizonytalanítsa a kormánypárti képviselőket a kisebbségi nyelvhasználati törvény ügyében. Ő is jól tudja, hogy Szlovákiában a legolcsóbb politikai húzás és a leghatékonyabb figyelemfelkeltés, ha a magyarokkal riogat. És Fico még rátett egy lapáttal: fellépésre szólított fel Orbán Viktor ellen a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgároknak nyújtandó választójog tekintetében. És mivel már nem ül a miniszterelnöki bársonyszékben és nem hívhatja össze a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, így hát Robert Fico rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez. 

Most már csak a kormánykoalíció képviselőin múlik, hogy hajlandóak- e úgy táncolni, ahogy Fico fütyül. Nagy kár lenne, ha megadnák magukat a nyomásának és hagynák magukat kiprovokálni. Nem vezetne ez máshoz, mint a kormány további meggyengüléséhez és Robert Fico hatalmi ambícióinak beteljesüléséhez. 

Bumm.sk

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »