Magyar–román kerékpárút épül

Mégis megépül a Magyarországot és Romániát összekötő, Nagyváradtól Berettyóújfaluig vezető kerékpárút – jelentette be Delorean Gyula nagyváradi önkormányzati képviselő és Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. A sokak által várt út megépítésére még 2009-ben nyújtottak be pályázatot.

A Határon Átnyúló Együttműködési Programon keresztül lesz is rá támogatás, ám erről csak most kaptak értesítést a kezdeményezők. A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: vélhetően a magyarországi kormányváltás miatt lassult le az ügyintézés. A beruházás összértéke 5,8 millió euró, a romániai befektetés 1,8 millió euróba kerül. Bár már biztos, hogy megépül a kerékpáros nyomvonal, az uniós normáknak megfelelő közbeszerzési eljárás csak július végén kezdődhet, és októberben dől el az, hogy ki lesz a beruházó.

A több hónapos csúszás ellenére a nagyváradiak bíznak abban, még az idén megkezdődnek a munkálatok. Az előírások szerint a szerződés aláírását követő két éven belül mindenképpen át kell adni az útszakaszt, de Delorean Gyula hangsúlyozta: szeretnék, ha sokkal hamarabb „nyeregbe pattanhatnának” a térségben élők. A nagyváradi központi szakasz már készen áll, a településeken speciális csúszásgátló védi majd az útfelületet, a települések között pedig aszfalton karikázhatnak az országhatárt biciklivel átszelők.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: fontosnak tartják a nagyváradiak folyamatos tájékoztatását a beruházás helyzetéről, mert a helyi önkormányzat „ostrom alatt” áll: a kerékpározás szerelmesei e-mailen, telefonon érdeklődnek arról, hogy mi lesz a régóta várt út sorsa? „A késés ellenére is biztosan megépül a kiváló minőségű útszakasz” – üzenték az érdeklődőknek a kezdeményezők.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek