Honosítás: Szlovákia Brüsszelhez fordul?

A magyar kettős állampolgárság kérdését a kormánynak európai uniós szintre kellene emelnie, véli Július Brocka, a kormánypárti kereszténydemokraták (KDH) alelnöke. Az ellenzék szerint a szlovák diplomácia kudarcot vallott – elsősorban Magyarországgal szemben.

„Ha az állam nem tud magán segíteni, más országoknak kell segíteniük. Az EU tagjai vagyunk, és mivel Szlovákia nem tud magán segíteni, a problémát pedig nem mi okoztuk, (…) a szlovák kormánynak át kell vinnie a kérdést Brüsszelbe“ – mondta a képviselő a parlamentben a szlovák külpolitikai prioritásairól szóló parlamenti vitában.

Brocka emlékeztetett, hogy az Európai Parlamentnek sikerült rákényszerítenie Magyarországot a bírált médiatörvény megváltoztatására. „Ha a magyaroknak Magyarországon mindegy, milyen a sajtótörvény, nekem ahhoz semmi közöm. A kettős állampolgárság problémája azonban tipikus példa a szubszidiaritás elvének kihasználására, tennünk kell valamit“ – jelentette ki.

Brocka felvetette, hogy a külügyi bizottság indítványozhatná egy határozat elfogadását, melyre aztán európai szinten támaszkodhat Mikuláš Dzurinda külügyminiszter. „Mikor majd kollégáival Brüsszelben tárgyal, erősebb lesz a mandátuma, ha ez a nemzeti parlament véleménye lesz“ – vélte.

Ellenzék: a szlovák diplomácia feladta pozícióit Magyarországgal szemben

Juraj Blanár (Smer), a parlament külügyi bizottságának alelnöke nem lát alapvető változásokat az ország külpolitikájában az új kabinet hatalomra kerülése óta. Úgy véli, a jelenlegi vezetés az előző kormány által megkezdett úton halad tovább, egy kivétellel, mely „a pozíciók precedens nélküli feladása Magyarországgal szemben“.

A képviselő „hajbókolónak“ nevezte Szlovákia helyzetét Magyarországgal szemben, és elutasította Mikuláš Dzurinda külügyminiszter véleményét, aki szerint a külpolitika a populizmus felől az értékorientált politika felé fordult.

„Befelé megszeppent, kifelé dicsekvő“ – összegezte a szlovák külpolitikát Blanár párttársa, Marek Maďarič kulturális miniszter. Szerinte a külügy a diplomácia csúcsának véli azt, hogy nem bírál, hallgat, és nem védi a szlovák érdekeket. Úgy véli, ez a politika hibás, sőt, egyenesen kudarc.

„Én épp azt értékelem, hogy a jelenlegi külpolitika nem hisztérikus, hanem nyugodt és pragmatikus“ – fogalmazott František Šebej, a Híd képviselője. Egyetértett vele Martin Fronc, a KDH honatyája is. „A diplomácia útján sokkal többet el lehet érni, mint az asztalt verve, nagy gesztikulációval“ – vélte.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »