Kínai szigorítást vár a piac áprilisban

Az április úgy tűnik Kínában is a monetáris szigorításról fog szólni. Elemzői vélemények szerint újabb kamatemelésre készül a PBOC, ám ez előtt egyéb intézkedéseket vezethet be a kereskedelmi bankok hitelkihelyezésének lassítására. A következő napokban nagyobb kötvényaukciókat tartanak az országban, ahol a jegybank viszonylag magas hozam mellett tetemes papírt szór a piacra, hogy így kösse le a kereskedelmi bankok készpénzét, így kvázi kiszívja azt a pénzrendszerből.

A hitelkihelyezések megakadályozására inflációs okok miatt van szükség, ugyanis februárban 4.9%-ra pörgött az éves alapon számolt fogyasztói árindex, és mivel az egy éves betéti kamatráta 3% körül mozog jelenleg Kínában, ezért a reálkamatláb (nominális betéti kamat – infláció) továbbra is a negatív tartományban van, aminek hatására áramlik a pénz a nagy kockázatú, de nagyobb hozamot ígérő alapokba (pl. ingatlanalapokba). Ez pedig inflációs nyomást idéz elő. Ennek lassítására engedi a jegybank a fizetőeszköz erősödését, a jüan 4.1%-ot tudott kapaszkodni június óta, amikor lazították a dollárhoz kötés sávját. Áprilisban további jüan erősödésre érdemes felkészülni.

Az 1 éves futamidejű állampapírok hozama jelenleg 2.80% körül mozog, de várhatóan ezt emelni fogja a kibocsátó, hogy gyorsítsa a kereskedelmi bankok vásárlását.

Equilor

Friss hírek