Románia: a tömbmagyar megyék a legszegényebbek

Kisebbségi jogok és regionális fejlesztés a Kelet-európai térségben címmel szervezte meg a hétvégén a kolozsvári Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium idei szakmai napjait. Az egyik leggyakorlatiasabb ismereteket közlő és egyben legkényelmetlenebb kérdéseket feszegető előadást Csutak István fejlesztéspolitikai szakértő tartotta.

„Az egy főre jutó jövedelmek esetében mind a bruttó mind pedig a nettó jövedelmi rangsorban az utolsó három helyen a magyarok által nagy arányban lakott megyék vannak az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint. A magyar emberek átlagjövedelme kullog az országos rangsor végén. Még pontosabban fogalmazva, a magyarok tíz- és százezreinek alacsony életszínvonalát, csökkenő életminőségét hordozzák ezek az adatok” – fejtette ki előadásában Csutak.

Legújabb dolgozatát ismertető – a tőle megszokott fanyar stílusban tartott – előadásával a fejlesztéspolitikai szakértő hangsúlyozta: nemcsak a Székelyföld, de a Partium esetében is ki kellene dolgozni egy átfogó fejlesztési programot. Mint elmondta, az elmúlt évtized alatt számtalan fejlesztési stratégia, terv, koncepció készült. „A gyönyörű célkitűzések ott árválkodnak magukban.

Senki meg nem saccolta, hogy mennyi pénzből, mennyi idő alatt lehetne tető alá hozni a nagyszerű elképzeléseket. Ez a munka egyrészt mérhető mutatókat tartalmaz a 2013-ban véget érő Európai Unió költségvetési időszakra, másrészt jelzi már a 2014–2020 között várható trendeket is. És teszi mindezt egy átlátható pénzügyi tervvel, melynek tekintélyes a végösszege” – állapította meg Csutak István, aki számszerűsítette is az összeget: másfél milliárd euró 2013-ig.

A Mikó Imre születésének századik évfordulója alkalmából szervezett kolozsvári rendezvénysorozat keretében Dávid Gyula Mikó Imre életét és munkásságát mutatta be. Czika Tihamér, a szakkollégium egyik alapító tagja a szevezet névválasztását indokolta. Előadást tartottak többek között Vákár István, az állami vidékfejlesztési hivatal kolozsvári igazgatója, Varga Attila parlamenti képviselő, Kolumbán Gábor, Fábián Gyula, Bíró Bíborka, Horváth Gyula, Vincze Mária és Horváth Réka egyetemi oktatók.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »