Jövőre eldőlhet Verespatak sorsa

Legkorábban 2012-ben dől el, hogy megindulhat-e az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás – mondta Borbély László pénteken Gödöllőn, az uniós környezetvédelmi miniszterek informális értekezletén.

Románia környezetvédelmi minisztere szerint jelenleg a bányavállalat (RMGC) által benyújtott hatástanulmány értékelése folyik, majd tárgyalások kezdődnek a beruházó, a magyar és a román fél között – írja az MTI.

Az érintett területet azonban a román művelődési minisztériumnak is meg kell vizsgálnia régészeti szempontból, mielőtt végső döntés születhet a beruházás környezetvédelmi engedélyéről.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor indulhat meg a beruházás, ha az RMGC megkapja a környezetvédelmi engedélyt, a román tárcavezető hangsúlyozta: nem bocsátkozik találgatásokba, feladatának az Európai Unióban (EU) hatályos törvények érvényesítését tartja. Hozzátette, hogy az EU-ban több mint nyolc olyan bánya működik, ahol a Verespatakon alkalmazni tervezett technológiával termelik ki az aranyat.

„Vannak tehát olyan zárt rendszerek, amelyek minden feltételnek megfelelnek. Ezt kérjük mi is, valamint garanciákat a jövőre nézve, a bányászat befejezése utáni helyreállítást, rekultivációt tekintve, és garanciát arra, hogy nem tűnik el a beruházó. Ezek az elemek mind benne lesznek a szerződésben” – mondta Borbély.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »